Ebbe a fába beletörik a fejszéjük - civilek tiltakoztak a Ligetben

Beváltották az ígéretüket. Vajon lesz eredménye?

A megmozdulást rendező szervezetek képviselői elmondták: a demonstrációval a projekt leállítását, visszavonását követelik, és azt, hogy a közpark megújításáról induljon valódi társadalmi párbeszéd.

Lányi András író, ökopolitikus, a VAResLIGET.blog.hu képviselőjeként arról beszélt, hogy a Városliget Európa legrégebbi közparkja, és Budapest Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosa.

"Aki itt egyetlen fát is ki akar dönteni, merényletet követ el a város lakói ellen"

- hangoztatta.

Szerinte azért kell a Városligetet "építési telekké" változtatni, mert a nemzeti galériát a liget közepén építenék fel, ugyanis a mostani épületét a várban a "kormányfő kiszemelte kormányzati reprezentáció számára".

Paktum

Ahogy arról beszámoltunk, egy meglehetősen visszás paktumnak érdekében a Zuglói Önkormányzat fideszes-szocialista nagykoalíciója belement abba, hogy megkezdődjön a Liget-projekt.

Kiripolszky Csongor, a Ligetvédők képviseletében arról beszélt, hogy a projekttel a Városligetet, "a főváros tüdejét érte támadás".

Kiemelte: észre kell venni, hogy a társadalomnak kell olyan döntéseket kikényszerítenie, amelyek a társadalom akaratát tükrözik és az érdekeit szolgálják.

"A hatalom a társadalmi konzultációt egyoldalú levelezéssé silányította, törvénnyel lehetetleníti el a sztrájkot és a népszavazást, sok tízezres tömegek demonstrációjáról, petíciójáról pedig nem is vesz tudomást"

- jelentette ki.

Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország Egyesület vezetője azt mondta: a Városliget a világ első közparkja, meg kell őrizni és fel kell újítani.

"Ha 20-40 méter magas épületek lesznek itt, akkor a jelenlegi térélmény, a közparki funkció meg fog szűnni"

- tette hozzá.

Közölte, egy felmérés szerint a fővárosiak 75 százaléka ellenzi, hogy új épületekkel újítsák meg a Városligetet.

Ez fejlődés?

A Városliget beépítettsége a mostani 5,7 százalékról mintegy 12 százalékra nőne a Liget Budapest Projekt tervei alapján, amennyiben az új épületek helyén jelenleg álló fák kivágása mellett még számolunk a közművesítés, illetve az építkezés felvonulási területének kialakítása miatt eltávolítandó fákkal is. A jelenlegi parkélményt tovább rontaná, hogy egyes tervezett építmények miatt több helyen nem lehetne fákat ültetni, csak gyepesíteni. A füvesítés sem levegőtisztasági, sem klimatikus, sem rekreációs szempontból nem összevethető a fák árnyékot adó és szén-dioxid-elnyelő képességével.