Éberséget és óvatosságot javasolnak a külföldieknek Pekingben

Az amerikai, a brit, a francia és több más diplomáciai misszió figyelmeztette állampolgárait, hogy ügyeljenek biztonságukra a számos nagykövetségnek otthont adó Csaojang kerület bevásárlóközpontokkal és szórakozóhelyekkel teli Szanlitun utca térségében. A nagykövetségek részletesen nem indokolták szokatlannak számító felhívásukat.

A pekingi rendőrség közölte, fokozta biztonsági készültségét a karácsonyi és újévi ünnepek idejére. A hatóságok közleménye szerint "sárga" szintre emelték készültségüket, ami a nagyobb bevásárlóközpontok és szórakozóhelyek védelmének megerősítését jelenti fenyegetésről kapott értesülések, illetve bombariadó eseteiben.

Hong Lej kínai külügyi szóvivő közölte, hogy tudomása van a fenyegetésekről szóló értesülésekről, és a kormány hatalmas figyelmet szentel a külföldiek védelmének biztosítására.

Helyi beszámolók szerint több tucat rendőr biztosítja a Szanlitunon lévő bevásárlóközpontokat és egyes nagykövetségeket, a diplomatanegyedbe vezető utakat pedig lezárták.

Peking általában véve egy nagyon biztonságos város a külföldiek számára, ugyanakkor a Szanlitun szórakozóhelyein előfordulnak kisebb összeszólalkozások, de általában azok is a külföldiek között történnek.

A hivatalosan ateista Kínában nem ünnep a karácsony, ugyanakkor egyre több fiatal ünnepli a nyugati szokások iránti érdeklődésből, illetve ez is egy újabb indok a vásárlásra a világ második legnagyobb gazdaságában.