Edogant sejtik a németországi új iszlamista politikai erő mögött

Edogant sejtik a németországi új iszlamista politikai erő mögött

Egy az iszlám jobb megítéléséért síkra szálló szövetség alakult Németországban. A háttérben a török elnököt sejtik, de kérdés, vajon a keresztény Európáért aggódó Orbán Viktor mit szól mindehhez.

Egy frissen alakult iszlamista politikai erő szerezhet befolyást Németországban, s azon keresztül az Európai Unióban – írja a portfolio.hu. Feltételezések szerint a háttérben Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja, az AKP áll, amelynek a Demokrata Szövetség a Sokszínűségért és az Ébredésért (DAVA) nevű szervezet a helyi fiókpártja lehet.

Kérdés, hogy a Nyugat- és bevándorlóellenes, a gyakorlatban viszont külföldi multinacionális vállalatokat és vendégmunkások százezreit Magyarországra csábító Fidesz hogyan viszonyul majd az új erőhöz.

A török elnök barátjaként, illetve a keresztény Európáért aggódó Orbán Viktor jóvoltából a muszlim államokat tömörítő Türk Államok Szervezetében Magyarországnak már megfigyelői státusza van. A DAVA egyelőre még csak politikai egyesület, de pártként is regisztráltatják magukat. Tervük szerint elindulnak már az idei európai parlamenti, majd a 2025 őszén megtartandó németországi választásokon. Elmondásuk szerint a konzervatív beállítottságú török és más, iszlám hitű szavazókat szeretnék megszólítani. A párt választási programja a portál szerint kimondja:

az iszlám Németország integráns része.

Befolyást akarnak szerezni az iskolai tantervekre, a médiára és a közigazgatásra is, hogy „előmozdítsák egy reális és pozitív kép kialakulását az iszlámról”. Az iskolai tankönyvekben a jelenlegi állapothoz képest "helyesen mutatnák be az iszlámot, illetve jogállami eszközökkel szembeszállnának az iszlámellenességgel". Hangsúlyozzák a hagyományos családszerkezet fontosságát mint a társadalom alapját, és elutasítják a „genderideológiát”, valamint az abortuszt. Külpolitikai kérdésekben csak a közel-keleti problémáról ejtenek szót, az izraeli-palesztin konfliktusban a megoldást Izrael mellett egy önálló palesztin állam létrehozásában látják.

Német politikusok máris aggodalmuknak adtak hangot az új politikai erő miatt. A német belügyminisztérium szerint elfogadhatatlan a németországi választások befolyásolására tett kísérletek. Az is szóba került, hogy nem megengedhető, hogy Recep Tayyip Erdogan "megosztó tendenciái" szerepet játszanak az országban.

(Címlapkép: Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke egy Togg márkájú autót ajándékoz Orbán Viktor kormányfőnek a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)