Négyből három kórház elküldte az életveszélyes betegeket

Négyből három kórház elküldte az életveszélyes betegeket

A fővárosban négy sürgősségi centrumkórház van, ám ebből a hétvége alatt csak egy fogadott súlyos, sokszorosan sérült betegeket – írja a Népszava. A lap emlékeztet arra is, hogy szombaton a 444.hu azt írta, a Honvédkórház hétvégére lemondta a politraumás betegek fogadását, tehát azokét, akiknek több sérülésük is van, és ebből legalább egy életveszélyes.

A Népszava ezt kiegészítve számolt be arról, hogy valójában a hétvégén csak a Péterfy baleseti intézete működött zökkenőmentesen, ugyanis a négyből három kórház ellátása is leállt.

Eszerint a Honvédkórház után szombat éjszaka már a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi úton működő traumatológiája is jelezte, hogy oda se vigyenek több politraumatizált beteget a mentők, mert nincs több intenzív hely. Ezután a Szent János kórház jelentette, hogy lemondja a további ügyeletet, mert akkora már több mint fél tucat sürgős műtétre szoruló sérültje volt.

Szakemberek szerint ennyi ügyeleti lemondás már veszélyezteti az ellátás biztonságát. A Honvédkórház egyébként orvosai betegségére hivatkozott. Kásler Miklós, az Ember Erőforrások Minisztériumának minisztere nemrég arról beszélt, hogy már megoldották a sürgősségi ellátás problémáit.