Zsebbe havi 170 ezerért maradhatott a krónikus osztályon egy idős beteg

Zsebbe havi 170 ezerért maradhatott a krónikus osztályon egy idős beteg

Belgyógyászati problémákkal került kórházba, a sürgősségi osztályra tavaly egy idős asszony, ahonnan egy másik kórházba szállították, végül egy harmadik kórház sürgősségi, majd belgyógyászati osztályára került. Mivel hozzátartozója attól rettegett, hogy innen is kirakják, egy ismerőse javaslatára megkeresték az osztály főnővérét, aki közölte, ahhoz, hogy az idős rokon az osztályon maradhasson,

havonta az alábbi összegeket kell (zsebbe) fizetnie:
  • az osztályvezető főorvosnak 50 ezer forintot,
  • a helyettesének 20 ezret,
  • a főnővérnek 25 ezret,
  • a gyógytornásznak 5 ezret,
  • a 10 nővérnek pedig fejenként 7 ezret.

Nem sokkal később a főnővér az idős asszony hozzátartozójának azt is mondta, el tudja intézni, hogy ne kelljen kivárni a 4-5 éves várólistát az egyik budapesti idősotthonban, ha befizetnek az otthonnak a beugrón felül még egymillió forintot. Végül erre már nem került sor, ugyanis az idős beteg elhunyt.

Az esetről a 444 számolt be.

A portál megkereste a kórházigazgatót, aki azonnal belső vizsgálatot indított. Mivel ez eredménytelenül zárult, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) kezdett vizsgálódni, és feljelentést is tettek, a főnővér ellen jelenleg nyomozás folyik.

A rendőrségi közlemény szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A rendelkezésre álló adatok szerint egy fővárosi kórház főápolója hozzátartozóktól pénzt vett át egy idős asszony egyhavi – a társadalombiztosítás keretében a beteg számára egyébként ingyenes – kezeléséért. A 45 éves főnővért a budapesti rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, a nő nem tett vallomást.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint nem egyedi esetről, hanem rendszerszintű problémáról van szó. Fernezelyi Borbála a portálnak azt mondta, a szociális intézményekbe hosszúak a várólisták, az ellátás pedig drága. Otthoni ápolásra pedig még nehezebb és szintén nem olcsó ápolót találni. Ezért a hozzátartozók arra kényszerülnek, hogy kórházak ápolási osztályain tartsák benn valahogy szeretteiket – mutatott rá.

Kiemelte, az ápolási osztályokon szedhetnek napidíjat a kórházak, azonban az legfeljebb 800 forint, az államnak viszont sokba kerül ez a fajta ellátás. (Az érintett kórházban egyébként nem szedtek napidíjat az osztályon történő ellátásért.)