Egészségügyi katasztrófahelyzet Zagyvaszántó-Lőrinci térségben

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke és az érintett térség választókerületi elnöke szerint a település polgárai joggal aggódnak. Az Alfahírnek eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a felszámolás alatt a gyárterületet egy magáncég vette meg, de a vállalt azbesztmentesítést, a törmelékek lefóliázását és elszállítását a mai napig senki sem végezte el.

„Az azbeszthulladék kiporzása ezekben a pillanatokban is zajlik, a Természetvédelmi Főfelügyelőség a korábbi nyilatkozatok ellenére nem hajtotta végre a hulladékok takarását, ahogy a hulladék elszállítása sem kezdődött meg. Mindezt annak ellenére, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabó Zsolt már egy éve ígérgeti a megoldást. Tehetetlenségét látva Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultam, aki válaszadásra a Földművelésügyi Minisztériumot (FM) utasította, az FM viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumának adta át az ügyet a további ügyintézés céljából, ám megkeresésemre az EMMI a Földművelésügyi Minisztériumot jelölte meg illetékesként.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felszólítja a Kormányt, hogy azonnal intézkedjen a Lőrinci-Zagyvaszántó térségében lévő népegészségügyi katasztrófával fenyegető veszélyes hulladékok elszállításával, a terület azbesztmentesítésével, és az érintettek kártalanításával kapcsolatban. A már halálos áldozatot is követelő helyzet azonnali megoldásán túlmenően a Jobbik kezdeményezi az ügyben érintettek elszámolását, beleértve a mulasztásban felelős kormányzati szereplőket is.”