Egy Bush már nem támadná meg Irakot

Visszatáncolt a fivére által indított iraki háborút védelmébe vevő kijelentéseitől Jeb Bush korábbi floridai kormányzó, várható republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Jeb Bush hétfőn a Fox News jobboldali hírcsatornának adott interjúban még úgy fogalmazott, hogy fivéréhez, George W. Bush akkori elnökhöz hasonlóan ő is jóváhagyta volna az iraki háború megindítását, és "ugyanígy tett volna szinte mindenki más is, aki láthatta a hírszerzési információkat".
    
Helyi idő szerint csütörtök este ugyanakkor az Arizona állambeli Tempe-ben egy rendezvényen már úgy fogalmazott: "Tudva, amit most már tudunk, nem avatkoztam volna be Irakban."
    
Jeb Bush azt mondta, nem volt könnyű szembemennie fivérével a kérdésben, miközben lojális akar maradni hozzá. Állítása szerint azért is nehezére esik az iraki háború bírálata, mert annak idején floridai kormányzóként gyakran felhívta a harcokban elhunyt floridai katonák családtagjait. "Nagyon nehéz azt mondanom, hogy értelmetlenül vesztették el életüket. Valójában nem is (volt értelmetlen a haláluk)" - fogalmazott.
    
Megfigyelők szerint Jeb Bush ellentétes kijelentései - illetve az azok között eltelt három nap hallgatás - azt jelzik, nehezen birkózik meg azzal, hogy egyszerre próbál lojális maradni fivére elnökségének hagyatékához, ugyanakkor - mint ő megfogalmazta - önmagaként akar kampányolni az elnökjelöltségért.
    
Jeb Bush hivatalosan még nem jelentette be, hogy beszáll a Fehér Házért folytatott küzdelembe, de a várakozások szerint néhány héten belül megteszi ezt. Elemzők szerint jó esélyekkel indulhat majd a republikánus jelöltaspiránsok népesnek ígérkező táborában.
    
A 62 éves Jeb Bush bátyja és édesapja is - mindkettő George Bush - volt az Egyesült Államok elnöke. Ha elnyerné a jelöltséget, valószínűleg a demokrata Hillary Clinton volt külügyminiszterrel, Bill Clinton volt elnök feleségével kellene megküzdenie a legmagasabb amerikai politikai posztért.