Egy évig elérhető volt a neten az összes magyar szabadalom

A Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület elnöke pert nyert a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara ellen, így helyreállt Pintz György kamarai tagsága, amelytől "koncepciós eljárásban" akarták megfosztani, miután megvédte a magyar fejlesztők érdekeit - áll az MSZTE szerdán kiadott közleményében
 
A Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara törvénytelen, kizáró határozatát az illetékes bíróság jogerősen megsemmisítette, és a kamarát új eljárás lefolytatásának lehetőségétől is megfosztotta.
 
Az ügy előzménye, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) honlapján 
 több mint egy évig nyilvánosan elérhetőek voltak Magyarország szabadalmi titkai.
Az elképesztő baklövésért a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság is elmarasztalta az SZTNH-t. A hiba az SZTNH angol nyelvű hivatalos felületét is érintette.
"Az ipari kémek több mint egy évig akár tolmács nélkül is boldogulhattak" 
 - ironizál keserűen az egyesület.
 
A hibát az MSZTE jelezte az illetékes felügyeleti szervnek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak. A minisztérium el is rendelte az ügy kivizsgálását. 
Ezt azonban a fiaskóért felelős SZTNH elnökére, dr. Bendzsel Miklóst bízták.
Az Alapvető Jogok Biztosa az eset kapcsán folytatott vizsgálatában megállapította, hogy az SZTNH 2012 óta „elvileg bárki számára hozzáférhetővé tette a szabadalmi bejelentés teljes iratanyagát", és ezért „az SZTNH azzal, hogy nem biztosította megfelelően a nem nyilvános bejelentések védelmét, nem tett eleget az alkotmányos tulajdonhoz való jog objektív intézményvédelmi követelményeinek"
 
Bendzsei saját munkájának tüzetes kivizsgálása során először arra jutott, hogy "hackertámadás" történt, majd rájött, hogy sokkal egyszerűbb, ha úgy jár el, mint az egyszeri keleti kényúr: a rossz hír hozójának ütteti le a fejét. A Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara 
fegyelmi eljárást indított pont az ellen, aki a titoksértésre felhívta a figyelmet. Bendzsel ellen amúgy azóta sem indult fegyelmi.
 
 
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság most kihirdetett ítéletével hatályon kívül helyezte a Kamara kizárásról szóló határozatát, mert a Kamara fegyelmi tanácsa nyolc darab kiemelten súlyos eljárásjogi szabálysértést követett el. Többek közt nem biztosították Pintz György számára a védekezéshez való jogot, nem indokolták meg, hogy miért volt vétkes a kötelezettségszegése, a megtörtént eseményeket nem tisztázták, a szankció kiszabásakor figyelmen kívül maradt a közérdekű bejelentés ténye.
 
Az Alapvető Jogok Biztosának jelentése szerint mind Bendzsel Miklós, mind Török Ferenc, a Kamara elnöke érintett az ügyben. A jelentés szerint a Kamara tevékenysége (megtorló intézkedések alkalmazása a közérdekű bejelentő ellen) „alkalmas a közigazgatásba és ezen keresztül az államba vetett bizalom megingatására”.