Egy város száll szembe az állammal

Nemcsak, hogy elvették az iskoláit, még fizetnie is kell Budaörsnek. Vagyonvesztés és büntetés.

Mint jól ismert, 2013-ban az állam átvette az önkormányzatoktól az oktatási intézményeket, akkor még azzal, hogy a települések dönthetnek úgy, hogy továbbra is ők működtetik azokat. Budaörs pontosan így tett, lévén hazánk egyik leggazdagabb települése megtehette, hogy színvonalas oktatást építsen ki az elmúlt évtizedekben, így érthető okokból nem akarták az közvagyon felett finoman szólva is nagyvonalúbban őrködő államra bízni ezt a feladatot.

Budaörs szorosan együttműködve a tankerülettel, pedagógus-ösztöndíjrendszer kidolgozásával, az iskolák szakmai munkájának rendszeres támogatásával igyekezett fenntartani a szakmai színvonalat. És persze pótolták a "KLIK általi finanszírozásnak sokszor a legváratlanabbul jelentkező hiányosságait". Vagyis pénzt adtak arra, ami már állami feladat lenne.

Most azonban a várost a jövő évben több mint kétmilliárd forintos vagyonelvonás és többmilliárdos gyakorlati vagyonvesztés sújthatja a nemzeti köznevelésről szóló törvény és a 2017. évi a központi költségvetésről szóló törvény módosításai miatt.
 
 
Mint ismert, az idén júniusban hatályba lépett törvény értelmében a fenntartói jogok elvonása után az állam elvette a településektől az iskolák működtetői jogát is, így minden önkormányzati iskola, minden oktatás célját szolgáló önkormányzati ingó- és ingatlan vagyon átkerül a tankerületekhez. 
"A formális tulajdonjogon kívül nem marad semmilyen jogunk a közösség pénzén felépített-felújított, kiemelkedő színvonalú iskoláinkon."
 - olvasható egy, a portálunk birtokába került önkormányzati előterjesztésben. 

A város vezetése most attól tart, hogy a jövőben nem tudják biztosítani az eddigi oktatás színvonalat,  illetve nem tudják "megakadályozni azt sem, hogy az iskolaépületek, bútorok, felszerelések megfelelő karbantartás-felújítás hiányában leromoljanak, vagy hogy az iskolák vagyonát akár más települések javára is átcsoportosítsák."

Most nagyon úgy tűnik, hogy a félelmek maradéktalanul beigazolódni látszanak. 

Elveszik a vagyonukat, és még fizetniük is kell érte

Hogy ez ne legyen elég, a város most még fizethet is, nem is keveset. A jövő évi költségvetési törvény ugyanis országosan mintegy 21 milliárd forint, úgynevezett szolidaritási hozzájárulás befizetését írja elő azon önkormányzatok számára, amelyek eddig sem kaptak teljes körű állami támogatást a számukra a törvényben kötelezően előírt feladatok elvégzéséért. Budaörs esetében ez az elvonás mintegy 2,1-2,3 milliárd forint, azaz az egész országot érintő elvonás több mint tíz százaléka.

Korábban nyitott kérdés volt, hogy az elvonás mértéke csak a város részére járó, amúgy is csak a költségek 10%-át kitevő állami támogatás erejéig terheli-e Budaörsöt, vagy azon túl is. Előbbi esetben az így számított összeg nagyjából megfelelt volna annak a mintegy 1 milliárdos összegnek, amelyet az iskolák fenntartására fordítottak évente a városban.

A jegyzőkönyv szerint ugyanakkor ebben a reményben csalatkozniuk kellett. Az állami elvonás mértéke ezt jóval meghaladja majd, sőt, a városi vezetés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium egyértelművé tette, jövőre nettó befizetői lesznek a költségvetésnek. 

"Nem elég, hogy elveszik az iskolákat, elveszik azt a pénzt is, amelyet rájuk költhettünk volna, megakadályozandó az oktatás minőségének és az ingóságok-ingatlanok állagának a romlását – az elvonás olyan mértékű lesz, hogy az már más önkormányzati feladatok ellátását, szükséges beruházások elindítását is veszélyezteti."

- olvasható a dokumentumban. 

Szerintük ezek a rendelkezések mind a hatályos magyar Alaptörvénnyel, mind az önkormányzatokra vonatkozó sarkalatos törvényekkel ellentétesek, és súlyosan sértik az önkormányzatok önálló gazdálkodásra vonatkozó, nemzetközi szerződésben biztosított jogokat. 
"Felháborító, törvényellenes, elfogadhatatlan és méltatlan a szolidaritási hozzájárulás fizetésére vonatkozó rendelkezés, valamint az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jog semmibe vétele. Teljes erővel tiltakozunk ellene, és minden eszközt megragadunk annak érdekében, hogy a végrehajtására ne kerüljön sor! Ha ezt nem tudjuk megakadályozni, akkor minden erőnkkel azért küzdünk, hogy a budaörsiektől állami erőszakkal elvett ingatlan- és pénzvagyont mielőbb visszaszerezzük.”
Beperelik az államot
 
Ennek érdekében a város már konkrét lépést is tett: egy ügyvédi irodát bíztak meg a település képviseletével, hogy a Budaörsöt ért anyagi hátrányok kiküszöbölése, illetve kompenzálása érdekében hazai, illetve külföldi fórumok előtt indítható bírósági, illetve egyéb eljárások ügyében a peren kívüli és perbeli jogi képviseletét ellássa. Talán nem túlzunk, amikor azt mondjuk: példa nélküli esettel állunk szemben.

A határozati javaslatot a városi képviselő-testület 15 tagjából 12-en támogatták. A Budaörs Fejlődéséért Egyesület 11 tagja (a polgármester, az egykori SZDSZ-es Wittinghoff Tamással együtt), valamint a jobbikos Császárné Kollár Tímea. A jelenlévő két fideszes képviselő nem mert szembemenni saját pártjával, így ők nem támogatták az indítványt.

Köztörvényes lopás?

"Ez az én olvasatomban egy egyszerű köztörvényes bűncselekmény, egyszerű lopás"
 - mondta érdeklődésünkre Császárné Kollár Tímea, a testület jobbikos tagja, aki szerint a Fidesz érvelése épp azért rendkívül aljas, mert az általuk magukra hagyott szegényebb, kevésbé tehetős településekkel takaróznak.
"Hiszen, ha mi a saját érdekeinket védjük, a város tulajdonát védjük, akkor a Fidesz a szegényebb településekre mutogat, mondván értsük meg, hogy nekik segíteni kell."
Csakhogy a szegényebb, vagy kevésbé tehetősebb települések eddig sem kaptak elég állami normatívát a működéshez, erre most azt a megoldást eszelték ki, hogy a gazdagabb településektől vesznek el, összeugrasztva a településeket.
"De ha például mondjuk Andy Vajna befizetné az adóját, akkor nem is kellene senkinek fizetni, az összességében 21 milliárd forint állami szinten ugyanis egy nevetségesen elenyésző pénzösszeg, nem úgy a városnak"
 - hangsúlyozta Császárné. A jobbikos képviselő arra is emlékeztetett, hogy a budaörsi iskolákba sok nem budaörsi gyerek jár, az átalakítással járó hátrányok őket is érinti. A város eddig az oktatáshoz kapcsolódó tevékenységeket is támogatta, úgymint uszodabérlés, sporttevékenységek, különórák; ezek most veszélybe kerülnek, arról nem is beszélve, hogy Budaörs az elmúlt években többmilliárd forintot költött az intézmények felújítására, fejlesztésére.

"Kíváncsi vagyok, hogy mennyit dolgoztak azokon a mutatókon, ami alapján kiszámolták, hogy véletlenül csak a nemfideszes vezetésű - mint Budaörs, Százhalombatta, vagy épp Veresegyház - településeket sújtsa ilyen mértékben ez az intézkedés, miközben például a fideszes polgármester vezette Kaposvárt egyéb támogatásokkal kompenzálják" - tette hozzá Császárné Kollár Tímea.
 
Akárhogy is lesz, a város akár peres úton is küzdeni fog az igazáért, hogy legalább fizetnie ne kelljen azért, mert kifosztják a települést.