Egyiptom az ENSZ BT felhatalmazását sürgette

Nincs más lehetőségünk, számításba véve, hogy a líbiai kormány és nép cselekvésre szólított fel minket - jelentette ki az államfő a francia Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában.
 
Az egyiptomi elnök szerint a Líbiában uralkodó káosz nemcsak Egyiptomot, hanem az egész térséget és Európát is fenyegeti. Szíszi leszögezte: együtt kell felvenni a harcot a terrorizmus ellen.
 
A politikus "befejezetlen küldetésnek" nevezte a 2011-es líbiai nemzetközi katonai beavatkozást, amely véget vetett az országot évtizedeken keresztül irányító Moammer Kadhafi uralmának. "Magukra hagytuk a líbiai embereket, a szélsőséges milíciák foglyaiként" - tette hozzá az államfő a szomszédos Líbiában kialakult hatalmi vákuumra utalva.
 
Szíszi fegyverletételre szólította fel a Líbiában garázdálkodó milíciákat, ugyanakkor azon meggyőződésének is hangot adott, hogy fegyverszállítmánnyal kell támogatni az ország nemzetközileg elismert kormányát.
 
Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, a nemzetközi közösség által elismert miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, amióta a Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista koalíció augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított. Száni korábban az országgal szembeni fegyverembargó eltörlését kérte a nemzetközi közösségtől, hogy a kormányerők hatékonyabban léphessenek fel az előrenyomuló iszlamisták ellen.
 
Szakértők szerint a dzsihadista csoportok előretörése figyelhető meg Líbiában, az IÁ helyi szárnya néhány nappal ezelőtt tett közzé videofelvételt huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről. A mészárlásra válaszul hétfőn egyiptomi harci gépek támadták az Iszlám Állam állásait Líbiában.
 
Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után képtelen volt kiterjeszteni uralmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző irányzatú fegyveres csoportokat.