Egyiptomi delegáció érkezett Gázába a tűzszünet részleteinek kidolgozására

Egyiptomi delegáció érkezett Gázába a tűzszünet részleteinek kidolgozására

Magas rangú egyiptomi hírszerzőtisztekből álló delegáció érkezett pénteken Gázába az Izrael és a palesztin övezetet irányító Hamász radikális iszlamista mozgalom között létrejött tűzszünet részleteinek kidolgozására - közölték palesztin források az erezi határátkelőnél.

A Hamász szerint az egyiptomi küldöttség a mozgalom vezetőivel fog egyeztetni az egy hete életbe lépett fegyvernyugvásról, illetve a mintegy kétmillió embernek otthont nyújtó Gázai övezet újjáépítéséről a 11 napos rakétaháború során keletkezett pusztítás nyomán.

Az egyiptomi közvetítéssel május 21-re virradóra létrejött tűzszünet megőrzésére irányuló erőfeszítések keretében a héten Antony Blinken amerikai külügyminiszter is a térségbe látogatott. A tárcavezető egyebek között Kairóban, Ammánban, Jeruzsálemben, és a Hamásszal rivális Palesztin Hatóság székhelyén, Rámalláhban folytatott tárgyalásokat. Blinken kétnapos közel-keleti útjának célja a fegyvernyugvás megszilárdításán túl, az adománygyűjtés volt az újjáépítésre.

Blinken segítséget ígért Gáza újjáépítéséhez, azonban oly módon, hogy az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász mozgalom ne részesülhessen a támogatásból.

A palesztin övezetben mintegy 1800 lakóépület semmisült meg, további 16 800 különböző fokú károkat szenvedett. Gáza városának központjában öt lakótömböt tettek a földdel egyenlővé. Az övezetben emellett 74 kormányzati épület semmisült meg. A lakóházak és az infrastruktúra helyreállítása becslések szerint 350 millió dollárt fog felemészteni.

A kölcsönös vérontásban a Gázai övezet mintegy 250 lakója és 12 izraeli vesztette életét. A bombázásban továbbá kétezer palesztin sebesült meg.

(MTI nyomán)