Egyiptomban lecsuktak egy járványügyi „rémhírterjesztő” újságírót

Egyiptomban lecsuktak egy járványügyi „rémhírterjesztő” újságírót

Álhírterjesztés vádjával őrizetbe vették az egyiptomi hatóságok a 65 éves Mohamed Munír újságírót, az ad-Dijár című napilap főszerkesztőjét – derül ki a férfi ügyvédjének keddi bejelentéséből. Az államügyészség álhírterjesztés, a közösségi médiával való visszaélés és terroristacsoporthoz való csatlakozás vádjával rendelte el az ismert újságíró előzetes letartóztatását.

Munír korábban közzétette az otthonában felszerelt biztonsági kamerák felvételeit, amelyeken épp felfegyverzett rendőrök kutatják át a helyiségeket a távollétében.

A férfi azelőtt a kormánypárti el-Jaum esz-Szábí című napilap főszerkesztőjeként dolgozott, a családja szerint pedig nemrég interjút készített vele az országában betiltott al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió, ahol

Munír bírálta az egyiptomi kormány járványügyi intézkedéseit.

A letartóztatást máris élesen bírálta az Újságírók Védelméért Bizottság (CPJ) nevű jogvédő szervezet és az egyiptomi újságíró szövetség. Az előbbi felhívta a figyelmet Munír gyenge egészségi állapotára is, hozzátéve, hogy különösen kegyetlen őt letartóztatásban tartani a koronavírus-járvány idején. A New York-i székhelyű CPJ szerint Kína és Törökország után Egyiptomban vannak a legnagyobb veszélyben az újságírók.

Az egyiptomi újságírószövetség – amelynek Munír már a negyedik letartóztatott tagja – rendkívüli ülést hívott össze. Szád Abdel-Háfiz vezetőségi tag azt mondta, a kormány célja a félelemkeltés, és nem csupán az újságírókat igyekszik elhallgattatni, hanem mindenkit, aki nem ért vele egyet.

Emberi jogi csoportok már korábban arra figyelmeztettek: Kairó a járványt arra használja, hogy keményebben léphessen fel a bírálóival szemben.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök 2013-ban a hadsereg főparancsnokaként vezette azt a puccsot, amely során a hadsereg elmozdította a hatalomból az azóta betiltott Muszlim Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott néhai Mohamed Murszi elnököt. Az egyiptomi hatóságokat azóta többször megvádolták, hogy a terrorizmus vádját az ellenzék elhallgattatására használja, ám Kairó e vádakat mindannyiszor tagadta, a letartóztatásokat pedig nemzetbiztonsági okokkal indokolta.

(MTI)