Egymás ellen a tálibok és az Iszlám Állam

Miután Afganisztán keleti felén összecsaptak, az afganisztáni tálibok óva intették az álmuszlim Iszlám Államot (IÁ) attól, hogy harcosai megvessék a lábukat az országban.

„Az amerikaiak és szövetségeseik elleni dzsihádot (szent harc) egy zászló alatt kell folytatni” – írta Aktar Mohammed Manszúr, akit a tálib vezető, Omar molla jobb kezének tartanak, és aki miniszteri tisztséget töltött be Afganisztánban a tálib uralom idején. Levelét egyenesen Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezetőjének címezte.
 
Manszúr arra figyelmeztette a dzsihadistákat, hogy elveszíthetik a hittudósok, a modzsahedek és a velük rokonszenvezők támogatását, amennyiben „messzire ható” döntéseket hoznak. Manszúr részleteket mellőzve közli, hogy ha az Iszlám Állam Afganisztánban próbál terjeszkedni, akkor a tálibok „reagálni kényszerülnek, hogy megvédjék területeiket”.
 
Az Egyesült Államok vezette koalíciós erő által 2001-ben hatalmuktól megfosztott tálibok aggódnak amiatt, hogy az IÁ Afganisztánra is kiterjeszti fegyveres harcát. Az iszlám szunnita ágához tartózó dzsihadisták többször kinyilvánították, hogy ki akarják terjeszteni az általuk elfoglalt iraki és szíriai területeken kikiáltott „kalifátust”, szemben a tálibokkal, akik Afganisztán területére összpontosítják tevékenységüket, és a külföldi vagy a kormányerőket támadják az ország területén.
 
A múlt héten az afgán média arról adott hírt, hogy az ország keleti részén összecsaptak a tálibok és az Iszlám Államhoz kötődő fegyveresek. John Campbell, az afganisztáni NATO-misszió parancsnoka nemrégiben ugyanakkor azt mondta, hogy az IÁ toborzott ugyan harcosokat Afganisztánban is, de nem képes arra, hogy harci cselekményeket hajtson végre az ország területén.