Egymást kínozzák az ukránok és az oroszok

Egyszerre vádolta kínzással az ukrán hatóságokat és az oroszbarát szakadárokat az ENSZ.

 "A fegyveres csoportok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken mindennaposak a rejtélyes eltűnések, önkényes fogva tartások, kínzások és a könyörtelen bánásmód, de ugyanez jellemzi a kormány felügyelete alatt álló térségeket is" - mutatott rá az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.

A több mint két éve tartó ukrajnai konfliktusról szóló 53 oldalas dokumentum élesen bírálta a kijevi hatóságok és az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) eljárásait.

"Az ukrán hatóságok által a fegyveres konfliktussal kapcsolatban őrizetbe vett embereket kínozzák, rosszul bánnak velük, és rendszeresen megsértik a tisztességes eljáráshoz és ügyük pártatlan elbírálásához való jogukat is"

- húzta alá a jelentés. "Az ukrán hatóságok gyakran vétenek az egyenlő bánásmód elve ellen, és politikájukkal teljesen vagy részlegesen korlátozzák a konfliktuszónákban élők alapvető, illetve társadalmi-gazdasági jogait" - tette hozzá. A kínzások megelőzéséért munkálkodó ENSZ-küldöttség májusban felfüggesztette ukrajnai látogatását, miután az ukrán kormány megtagadta tőle a hozzáférést több fogdához.   Az ENSZ-jelentés ugyancsak jogsértésekkel vádolta a mintegy 2,7 millió ember sorsáért felelős donyecki és luhanszki szeparatista hatóságokat.

"A szeparatisták önkényes szabályrendszereket állítanak fel, és kínozzák, illetve könyörtelenül bánnak a foglyaikkal"

, így próbálnak elnyomni bármiféle szembeszegülést - írta a főbiztosság. A jelentés szerint 2014 áprilisa óta 9371 ember vesztette életét az ukrán erők és az oroszbarát felkelők konfliktusában, és 21 532-en sebesültek meg.