Egymilliárd forintra büntették az Auchant

Több mint egymilliárd forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Auchant, mert a társaság visszaélt jelentős piaci erejével.

A GVH tájékoztatása szerint az Auchan Magyarország Kft. megsértette a kereskedelmi törvényt, mert utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe.

A kereskedelmi törvény tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek, továbbá nem szabhat ki díjat a beszállító által nem igényelt más szolgáltatásért sem - írja közleményében a GVH.

De most jön az igazi vicc

A Napi.hu cikke szerint az Auchan mérleg szerinti eredménye 2014-ben 12,5 milliárd forintos veszteséget, egy évvel korábban pedig hatmilliárd forintos veszteséget mutatott.

Mint ismert, a törvény ezt a trükköt megnehezíti, hiszen, ha egy nagy árbevételű bolt több mint két évig veszteséges, akkor nem működhet tovább.

Ne gondolja ugyanis senki, hogy egy Auchan méretű bolt veszteséges kishazánkban éveken keresztül, és még csak ki sem vonul: ők ugye ilyen karitatív alapon megszerveződő, értünk dolgozó multi.