Egymillióan kezdtek figyelmeztető sztrájkba a kormány ellen Csehországban

Egymillióan kezdtek figyelmeztető sztrájkba a kormány ellen Csehországban

Az oktatásügyi dolgozók és a szakszervezetek is kiállnak az oktatás ügyéért, valamint a kormány gazdaság- és társadalompolitikája ellen. Az intézmények több mint kétharmadában megszakították a munkát. Ez volt 1989 óta az egyik legnagyobb kormányellenes tiltakozás a 10,5 milliós országban.

Egésznapos figyelmeztető sztrájkot tartottak hétfőn a cseh oktatásügyi dolgozók, pedagógusok, hogy tiltakozzanak a kormány gazdasági és szociális politikája ellen, amelyről úgy látják, kedvezőtlenül érinti az oktatásügyet Csehországban.

Az iskolaügyi dolgozókat a gazdasági szférából tíz szakszervezeti szövetség is támogatta, amelyek tagjai jelképes egyórás munkamegszakítással tiltakoztak a kormányzat gazdaságpolitikája ellen. A kormány elleni tiltakozásokhoz (ami nem példa nélküli - a szerk.) néhány állami hivatal alkalmazottai is csatlakoztak. A CTK hírügynökség jelentése szerint

hétfőn a csehországi óvodák, általános és középiskolák több mint 70 százalékában egész napra vagy néhány órára leállt az oktatás.

Az MTI azt írja, a gazdasági szférában működő szakszervezeti szövetségek tiltakozó akciójába

körülbelül egymillió személy, az összes munkavállaló majdnem egynegyede kapcsolódott be.

Olyan üzemekben is leállt egy-két órára a munka, mint például a Skoda autógyár. Elemzők szerint ez a jelképes leállás azonban nem okoz érezhető kárt a gazdaságnak.

A Prága központjában tartott szakszervezeti tiltakozó nagygyűlésen és felvonuláson több ezren vettek részt.

A prágai közszolgálati rádió délutáni kommentárja szerint

összességében ez volt az 1989-es rendszerváltás utáni egyik legnagyobb kormányellenes tiltakozás Csehországban.

Az oktatásügyi alkalmazottak kifogásolják, hogy a Petr Fiala (pártja, a Polgári Demokrata Párt liberális konzervatív - a szerk.) vezette jobbközép koalíciós kormány nem szentel elegendő figyelmet a cseh iskolarendszer korszerűsítésének, ami az oktatás színvonalának a csökkenését eredményezheti. Tiltakoznak az ellen is, hogy a kormány nem teljesíti korábbi kötelezettségvállalásait, miszerint az oktatásügyi fizetések a mindenkori országos átlagfizetések 130 százalékát fogják kitenni. A kormány közelmúltban elfogadott takarékossági intézkedéscsomagja szerint jövőre az oktatásügyi fizetések továbbra is az átlagbérek mintegy 110 százalékának a szintjén lesznek.

A miniszterelnök a tiltakozás előestéjén közleményben azt állította, hogy az országos tiltakozás alaptalan, s csak a szakszervezeti vezetők politikai ambícióit szolgálja. A szakszervezetek alaptalannak minősítették és visszautasították Petr Fiala állításait.

"A kormány nem engedhet a nyomásnak, a közkiadások rendbetételére irányuló igyekezetünktől nem állhatunk el"

- fogalmazott a Fiala hétfő délután.

"A kormány azt ígérte a lakosságnak, hogy rendbe teszi a közpénzeket, s a gazdasági intézkedéscsomag, illetve a készülő nyugdíjreform ennek fontos részét képezi" - mutatott rá a kormányfő, aki hozzáfűzte: "A sikerhez mindkét oldal megértésére szükség van".

Marian Jurecka munkaügyi és népjóléti miniszter hétfőn megismételte, hogy a dolgozóknak joguk van sztrájkolni, s a kormány folytatni fogja a párbeszédet velük. Mikulás Bek oktatásügyi miniszter azt állította, hogy a cseh oktatásügyben az utóbbi időben gyorsan nőtt az alkalmazottak száma, ami nem teszi lehetővé, hogy az állam maradéktalanul teljesítse a bérekkel kapcsolatos vállalásait.

A STEM-MARK közvélemény-kutató intézetnek a közszolgálati Cseh Televízió számára készített országos felméréséből kitűnik, hogy a kormányellenes tiltakozást a megkérdezettek kétharmada támogatja.

(Címlapkép: Petr Fiala cseh miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az EU tagországai állam- és kormányfőinek második napi ülésére Brüsszelben 2023. június 30-án. MTI/EPA/Olivier Matthys)