Veszélyben a gazdálkodó családok és mezőgazdasági vállalkozások tízezreinek megélhetése

Veszélyben a gazdálkodó családok és mezőgazdasági vállalkozások tízezreinek megélhetése

"Az Orbán-kormány korrupciója veszélybe sodorta gazdálkodó családok és mezőgazdasági vállalkozások tízezreinek megélhetését" - kezdik friss sajtóközleményüket az Egységben Magyarországért agrárpolitikusai, Magyar Zoltán (Jobbik), Benedek Szilveszter (DK), Kiss László (Momentum), Harangozó Gábor (MSZP), Bruder Márton (LMP) és Szabó Rebeka, (Párbeszéd).

Felidézték, az Európai Unió Bírósága nemrég kimondta, hogy alkalmazható a jogállamisági mechanizmus, melynek működésbe lépésekor hazánk elesik az EU-s forrásoktól.

Hivatalos: Magyarország bukta a jogállamisági pert az EU bíróságán

Az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet. Azaz alkalmazható az Európai Unió Bírósága a jogállamisági mechanizmusról szóló kondicionalitási rendelet ügyében hozott ítélete szerint.

Úgy vélik, "a döntés mögött az húzódik meg, hogy Európa megelégelte a mértéktelen lopást, és nem hajlandó tovább finanszírozni a fideszes kiváltságosok gazdagodását. Ezzel azonban nem csak ők járnak rosszul, mások mellett a magyar agrárium sem jut forráshoz. Így már idén elmaradhatnak a területalapú támogatások kifizetései, de a meghirdetett AKG-s pályázatok kifizetéseiről is lemondhatnak a termelők".

Mint írják, hazánkban a mezőgazdasági fejlesztések szinte teljes egészében EU-s forrásból valósultak meg, ahogy az állatjóléti és egyéb támogatások is.

Az egységes ellenzék felhívta arra a figyelmet, hogy az ágazat szereplőinek megélhetése mellett veszélybe került a teljes magyar élelmiszerellátás.

"Kijelenthető tehát, hogy az Orbán-rezsim korrupciója, a mintagazdaságokon keresztüli nyilvánvaló uniós pénzlenyúlás, a fideszes képviselők korrupciós ügyei a teljes mezőgazdaság, élelmiszeripar és ezen keresztül minden magyar számára súlyos válságot idézett elő"

- emelték ki.

Hozzátették: az áprilisban felálló új nemzeti egységkormány első lépése lesz kivizsgálni a rendszerszintű korrupciót és elszámoltatni a tolvajokat, valamint haladéktalanul megkezdeni a tárgyalásokat az Európai Unióval.

"A hazánknak járó források befagyasztásának feloldása és az ország gyarapodása tehát a kormányváltáson múlik. Erről is döntünk április 3-án!" - zárul a közlemény.