Egyszerűen őrület, ami Irakban történik

A világszervezet ismeretei szerint egészen pontosan 1031-en vesztették életüket a múlt hónapban az ázsiai országban erőszakcselekmények következtében. A veszteségmérlegben a polgári személyek mellett a biztonsági erők és a velük szövetséges milíciák tagjai szerepelnek.

Az UNAMI közleményében ugyanakkor megjegyezte, hogy az áldozatok számáról a harcok sújtotta térségekből, így például a nyugat-iraki el-Anbár tartományból csak elégtelen információk állnak rendelkezésre, és azt sem tudni, hogy haltak meg az ország több részét ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet tagjai közül.

A világszervezet iraki segélynyújtási missziója hozzátette: mivel nem tudnak minden információt hiteles forrásból megerősíteni, a halálos áldozatok száma a közöltnél valójában jóval nagyobb lehet.

Az UNAMI szerint az utóbbi időben egyedül el-Anbár tartományban mintegy 238 ezren menekültek el otthonról. Az iraki hadsereg e térségben található, al-Mutanna nevű támaszpontján hétfőn az iraki biztonsági erők legalább harmincnyolc tagjával végzett egy öngyilkos merénylő.