Éhen, szomjan halnak az iszlamisták elől menekülő tízezrek

"Elsődleges adatok szerint 25 ezer ember érkezett a Csád-tó kis szigetein lévő otthonából menekülve N'Guigmi és Bosso városokba" – közölte internetes oldalán az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) niameyi irodája.
 
Keddig mintegy 26 ezer ember érkezett három, a Csád-tó partján fekvő délkelet-nigeri városba – erősítette meg egy helyi vezető. A Csád-tó Nigériához tartozó szigetein élőket múlt csütörtökön szólították fel "biztonsági okokból" az evakuálásra.
 
"Az embereket a pusztában helyezték el. Nincs sátor, se menedék, tűz a nap és homokviharok tombolnak. Nőket és gyermekeket láttunk víz nélkül. A helyzet drámai" – közölte az AFP francia hírügynökséggel egy, a helyszínre látogató ENSZ-hivatalnok.
 
N'Guigmiban, ahol 12 ezer menekült tartózkodik, kedden kezdődött meg a gabonaosztás, amikor Brigi Rafini miniszterelnök ellátogatott a helyszínre. A kormányfőt elkísérő közszolgálati televízió felvételein többségében nőket és gyermekeket lehetett látni, portól lepetten, elkeseredve nézve a semmibe.
 
Öten útközben szomjan haltak – mondta el kedden a Bonferey kereskedelmi televízióban egy szemtanú, egy kétgyermekes családanya. Az OCHA szerint a kimenekítetteknek sürgősen menedékre, vízre, élelmiszerre és más használati tárgyakra van szüksége.
 
A szélsőséges iszlamista szekta április 25-én támadt rá a nigériai hadseregnek a Csád-tó egyik szigetén lévő állására, legalább 74 ember - közöttük 28 polgári személy – meghalt, harmincketten eltűntek.