Elbukott párbaj: a magyar vízilabda válogatott nem szerez érmet

Büntetőpárbajban véreztünk el, 11-13-ra nyert Montenegró.

A délszlávok szinte végig vezetettek a mérkőzés során, a magyar válogatott a mérkőzés végén egyenlített úgy, hogy 12 másodperccel a vége előtt még a montenegróiak vezethettek támadást. S bár sikerült kivédekezni azt, de a büntetőpárbajban kétszer is hibáztak a mieink (11-13), így maradt az 5-8. hely valamelyike.


Nagy Viktor koncentrál a magyar kapuban (MTI fotó: Illyés Tibor)

Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint a mérkőzés első felében tapasztalható gyengébb védekezése miatt nem tudtunk nyerni

"Sajnos a szoros emberfogásunk nem működött, egyszerűen túl gyorsan feljuttatták a labdát, ezáltal könnyebben tudtak szabaddobásból gólokat lőni. Ezen kívül Aleksandar Radovic olyan gólt szerzett, hogy hárman voltunk előtte, ez egyszerűen nem fér bele"

- nyilatkozta a vegyes zónában a szakvezető.

Van, amikor nem cserélnénk Benedek Tiborral - MTI fotó: Illyés Tibor

Benedek kifejtette, amikor 4-1-re elhúzott a rivális, az már nagy különbség volt, a montenegróiak ennek megfelelően le is lassították a játékot, sokat blokkoltak, a tanítványai pedig egyszerűen rosszul lőttek

"Normál esetben azt gondolom, kilenc gól elég kellett volna hogy legyen a győzelemhez, de ez ma csak döntetlenre volt jó, az ötméteres párbaj pedig szerencse kérdése"

- tette hozzá Benedek, aki elmondta, maga jelölte ki a lövőket és a sorrendet is. Az ötméteresek során Vámos Márton és Hosnyánszky Norbert hibázott.

Kegyetlen az élet: Hosnyánszky nagyot küzdött ezen a meccsen (MTI fotó: Illyés Tibor)

A szakember megjegyezte, az emberelőnyös és az emberhátrányos helyzetek megoldásával összességében nagyon elégedett volt, "nem is kívánhatna jobbat" egy ilyen tornán.

A gerinc megmaradt

Újságírói kérdésre Benedek elmondta, nem nagyon akar azzal foglalkozni, hogy mindkét csoportban komoly "matekozás" folyt, ami által furcsa eredmények születtek annak érdekében, hogy a negyeddöntőben papíron könnyebb ellenféllel kerüljön össze egy-egy csapat. A magyarok ezt nem tették meg, hiszen a zárófordulóban könnyedén győzték le a házigazda brazilokat, így övék lett a csoportgyőzelem és a negyeddöntőben Montenegró.

 

"Nekünk az a dolgunk, hogy megnyerjük a mérkőzéseinket. Nem az én feladatom megoldani, hogy a jelenlegi szabályok lehetőséget adnak a csalásra. Ugyanakkor azt gondolom, ha a csoportgyőzelem rögtön elődöntőt érne, mint régen, akkor nem történhetne olyan, hogy mindenki okoskodik az eredménnyel, mert inkább elsők akarnának lenni" - mondta Benedek.

 

Figyelnünk kellett volna!

"Lehetett volna jobban lőni a büntetőket a végén. Ugyanakkor nekem inkább az jut eszembe, hogy nem játszottunk jól. Az, hogy egyenlíteni tudtunk a végén, a szívünknek volt köszönhető"

- mondta letörten a magyar újságíróknak Varga Dániel a meccs után.

Az utolsó másodpercekig küzdöttek! (MTI fotó: Illyés Tibor)

"Sorozatosan követtünk el olyan hibákat, amelyekről előzetesen beszéltünk. Figyelnünk kellett volna ezekre".

Varga mindehhez hozzáfűzte, hogy a késői egyenlítés után ő is úgy érezte, a lélektani előny a magyar csapatnál van.

"Eszembe jutott, hogy emlékeim szerint én minden meccset megnyertem ötméteresekkel, amiken hátrányból jöttünk fel. Az első védésüknél azonban ez az előny eltűnt"

- mondta, majd arra a felvetésre, hogy nem vet-e rossz fényt a vízilabdára, ha az a csapat jut tovább, amelyik a csoportmeccsek végén taktikázik és fura eredményeket játszik, csak annyit felelt, ő a becsületes munkában hisz.