Eldőlt: az Etele téren lesz az új szuperkórház

Az Etele téren fog felépülni az új szuperkórház öt év alatt 335 milliárd forintból alakítják át a fővárosi kórházi ellátást.

A lap már pénteken beszámolt arról, hogy nagyszabású átalakítással lényegében becsuknak két nagy múltú intézményt, a meglehetősen rossz állapotban lévő Szent János és a Péterfy kórházat, és újranyitják a lipótmezei pszichiátria egy részét időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegek ápolására.

A kelenföldi Budai Sürgősségi Centrum veheti át a Szent János Kórház „aktív” részlegeit, valamint a SOTE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiáját és szívsebészetét.

Egy másik verzió szerint a Szent János Kórház területén is lettek volna fejlesztések, de ezt elvetette a kormány és inkább a SOTE Kútvölgyi tömbjének megújítását támogatták, a beruházás európai uniós forrásokból valósul majd meg – modern járóbeteg-ellátó központot és egynapos sebészeti ellátást telepítenének, és odaköltöztetnének két pesti gyermekklinikát is.

A Dél-pesti Centrum számára az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház lenne.