Eldöntötte a szír demokrata: inkább az Iszlám Állam, mint Aszad

„Én elmondtam az amerikaiaknak, hogy nem vagyunk hajlandóak egy napot sem adni Aszadnak és ezt értse meg Putyin is” - közölte Al-Maleh aki szerint új erőt fognak létrehozni az összes ellenzéki csoportok összefogásával, és minden erő képviseltetni fogja magát aki Aszad ellen harcol. Al-Maleh állítása szerint nem a terrorszervezetek pusztították el a templomokat, mecseteket és történelmi emlékhelyeket, szerinte a felvételeket az Aszad kormány manipulálta. Úgy véli, hogy a terrorszervezetek elenyésző emberi áldozatokat okoztak. Al-Maleh kimondta:

„Ha válaszút elé állítanak, hogy Aszadot vagy az Iszlám Államot válasszam, én az Iszlám Államhoz fogok menni. Senki se merjen minket ilyen választás elé állítani.”

Haitham Al-Maleh annak a Szíriai Nemzeti Koalíciónak az egyik vezetője, ami a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) politikai szárnyát képezi. A Szíriai Szabad Hadsereget az Egyesült Államok nyíltan támogatja fegyverekkel és katonai kiképzésben részesíti a tagjait. Haitham Al-Maleh-ot 2012-ben bízták meg, hogy vegyen részt a szíriai átmeneti kormány és a Szíriai Nemzeti Forradalmi Tanács megalakításában.