"Elég a toleranciából!" Fico rendet tenne a cigányok között

A szlovák miniszterelnök jókora maflást kevert le a píszínek.

A szlovák miniszterelnök szerint itt az ideje bármi áron "rendet tenni" a cigánytelepeken.

"Nem toleráljuk tovább azokat az embereket, akik visszaélnek a szociális rendszerrel, akik zaklatják a törvénytisztelő polgárokat, és zavarják a nyugodt életet a városokban és a falvakban. Elég volt a toleranciából!”

- szögezte le a kormányfő.

Fico beszédében páros lábbal beleszállt a politikai korrektségbe is.

"Félünk valamit kimondani, mert nem polkorrekt, ám a másik oldal, a szélsőségesek és radikálisok használják ezt a nyelvet, és hatalmas támogatást szereznek vele. A politikai korrektségnek nincs helye ezen a világon”

– jelentette ki a politikus.


A miniszterelnök kemény szavai természetesen azonnal berúgták a liberális hisztimotort. Roma közéleti szereplők, és jogvédők sora sietett elítélni a "populista" nyilatkozatot. A kórusból természetesen nem hiányozhatott a Híd-Most szlovák-magyar hibridpárt sem, amelynek alelnöke a romaügyi kormánybiztos tisztségét tölti be. Ravasz Ábel szerint Fico kijelentései "nyugtalanítóak". A politikus egy tavaszi interjúban úgy fogalmazott, nem hajlandó "büntetni és nevelni" a cigányokat.

Bugárék hirtelen támadt érzékenysége nehezen érthető, hiszen tavasszal simán koalícióra léptek nem csak Robert Fico Smer nevű pártjával, de a pár évvel ezelőtt Közép-Európa legkeményebb cigányellenes kampányát letoló Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) is. A Hidat az se nagyon zavarta, hogy az SNS emellett hardocre magyargyűlölő is - sőt, áprilisban velük kézen fogva szavazta le a kettős állampolgárokat szlovák állampolgárságuktól megfosztó szégyenletes törvény eltörlését.