Újabb bejelentést tett Vona Gábor: elektronikus szavazást vezetne be a Jobbik

Vona Gábor bejelentette tizenegyedik választási ígéretét.

A Jobbik elnöke az elvándorlás tragikus következményeiről beszélt, és elmondta azt is, nagyon fontos, hogy a magyar kormány mit üzen a külföldön élő magyaroknak.

Míg a kormány a határon túli magyarok számára nagyon helyesen biztosítja a levélben való szavazás jogát, ezt a külföldre vándoroltak esetében nem teszi meg, mondta el Vona Gábor. Mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag megfosztja őket szavazati joguktól, hiszen sokaknak munkahelyi, anyagi vagy távolsági okok miatt esélyük sincs arra, hogy részt vegyenek a választáson. Vona szerint a kormány ezzel azt üzeni az elvándoroltaknak, hogy örökre lemondott róluk.

A politikus rámutatott: a Jobbik számára fontos a külföldön élő magyarok véleménye, az ügyből nem szabad pártpolitikai kérdést csinálni.

Emlékeztetett: a Jobbik támogatta, hogy a határon túli magyarok levélben szavazhassanak, holott a többségük Fidesz-szimpatizáns. A kormánypárt viszont nem adja meg a lehetőséget a külföldön élő magyaroknak, akiknek jelentős része nem az ő táborukat gyarapítja.

Vona arra kérte az elvándorolt magyarokat, hogy 2018-ban utoljára menjenek el szavazni a számukra szimpatikus politikai erőre.

Az ellenzéki párt elnöke bejelentette: többé azért nem lesz erre szükség, mert a Jobbik 2018-as kormányra kerülése után minden magyar állampolgár számára lehetővé teszi az elektronikus szavazást.

Rámutatott: a 21. században a világ ebbe az irányba tart, példaként említette Észtországot, ami posztszocialista országként a digitalizáció úttörője az EU-n belül, így jó példa lehet Magyarország számára is. Az észtek 5,4%-a már a 2009-es EP-választáson is elektronikus úton szavazott.

Vona hangsúlyozta: a Jobbik ezzel közvetlenebb demokráciát, modernebb országot teremt, melyben a politika él a technika adta lehetőségekkel. Az elektronikus szavazás erősítheti a politikailag inaktív fiatalok részvételét a választásokon és jelentősen csökkentheti a költségeket is.

A rendszer biztonságáról szólva újságírói kérdésre elmondta: a mai technológia egyre inkább képes kiszűrni a kockázatokat, meg lehet találni a megfelelő megoldást, ám ehhez politikai akarat és az emberek bizalma is szükséges.

Videó a sajtótájékoztatóról: