Élelmiszerárstop: az ellenőrzések közel tizedénél bukkantak szabálytalanságra a szakemberek

A kormány február elsejétől a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. A kormányhivatalok szakemberei 977 üzletben és webáruházban tartottak ellenőrzést az új szabályok betartása érdekében. Az üzletek többségében minden megfelelt az előírásoknak, azaz csökkentett áron kínálták az érintett termékeket, valamint azokból megfelelő mennyiséget tartottak raktáron.

„85 esetben akadtak kifogásolnivalóra az élelmiszerárstop betartását február elseje óta, tehát már egy teljes hónapja vizsgáló fogyasztóvédelmi szakemberek”

– írja értékelőjében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), amelyről a Portfolio számolt be.

51 bolt alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, 18 üzlet nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből, míg 17 kereskedés nem vagy nem az előírt méretben helyezte ki az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatást.

A mulasztások többségét még a helyszíni ellenőrzés ideje alatt kiigazították a kereskedők, ezzel azonban nem mentesültek a következmények alól.

A mulasztókkal szemben megindult eljárásokból eddig 24 zárult le bírság kiszabásával összesen több mint 4,5 millió forint értékben.

„Már három bírság éri el a milliós szintet, az összes kiszabott szankció közel kétharmadát ezek teszik ki. A nagyobb tételeket jellemzően a jogsértők által kiszolgált szélesebb vevőkör indokolja”

– árulta el Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.