Élelmiszerárstop: van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta

Élelmiszerárstop: van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta

4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - írja a Privátbankár. 

Mint ismert, Orbán Viktor bejelentette, hogy hat élelmiszertermék (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej) esetében beavatkoznak az árakba. A Privátbankár felmérése szerint, ha visszatérne az előbb említett termékek októberi ára, akkor van olyan termék, ami drágább lenne, mint most.

A kristálycukor átlagára októberben a felmérés szerint 253 forint volt három hazai hipermarketben; ennél a legfrissebb, néhány óra múlva publikálásra kerülő januári kosárban 10 forinttal magasabb a kilónkénti átlagár. Ez kevesebb mint 4 százalékos árcsökkentést jelent az élelmiszertstop keretében. Az általuk vizsgált étolaj ára literenként 100 forinttal emelkedett januárra - ez 13 százalékos drágulást jelent, ezt teszi semmissé az árstop.

A csirkemell átlagos ára 43 forintot csökkent októberhez képest januárra - ha tényleg "visszavinnék" az októberi szintre az árat, akkor 

közel 3 százalékot emelniük kellene a felmérésünkben szereplő láncoknak.

A felmérésükben szereplő UHT tej esetében literenként 21 forintos drágulást mértünk október és január között - ez 10 százalékos emelkedés, magyarán ennyivel kellene csökkenteni most az árat.

A liszt ára 52 forinttal emelkedett kilónként a felmérésük szerint októberről januárra, 26 százalékos drágulást törölhet most el a kormány. 

Márki-Zay Péter: Orbán beismerte, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van

„Orbán Viktor bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van. Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával" - írta saját közösségi oldalán Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}