Befektetőként jelent meg a magyar állam az Elios körüli cégbirodalomban

Át lehet látni a szövevényes céghálón is.

A 24.hu mai cikkében egy újabb különös szereplőről, a GREP Zrt.-ről ír. A GREP egyike azoknak a cégeknek, amelyek az OLAF-jelentésben taglalt közvilágítási közbeszerzésekben előbb az Elios üzleti partnereként, majd versenytársaként jelent meg. Pakson például közösen szerepeltek az önkormányzattal 105 milliós szerződést kötő konzorciumban, melynek a lámpákat a Tungsram-Schréder szállította. 

Érdekesség, hogy az Elios és a GREP is kért és kapott három-három árajánlatot a Tungsram-Schrédertől ugyanolyan lámpákra. Furcsa módon hiába voltak ugyanannak a konzorciumnak a tagjai, az Eliosnak adott legolcsóbb és a GREP-nek adott legolcsóbb ajánlat között is volt 9 millió forintnyi különbség. Előbbinek 59 millióért, utóbbinak 68 millió forintért szállították volna le a lámpákat.

Későbbi projektekben már versenytársként szerepelt a két cég, ám az Elios rendre kedvezőbb ajánlatokat kapott a Tungsramtól.

A GREP 2013-ban belépett a szlovák piacra is, létrejött a GREP Slovakia sro. A 24.hu rámutat: a szlovák cégadatbázis szerint az alapítók, így a GREP Zrt.-n kívül, Makra Attila, valamint a szerb Elios-leány képviselője, Horváth Szilveszter egy már létező céget vett át. Horváth, aki összekötő kapocs az Elios-birodalom, az U Light és a GREP között, egészen 2015. február 23-ig benne volt a GREP Slovakiában.

2014. július végén magyar közpénzt is fektettek a szlovák cégbe. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. stratégiai csoportjába tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 5 éves időtartamra kisebbségi részesedést szerzett a GREP Slovakiában, amivel a cég alaptőkéje 403 ezer euróra emelkedett.

A teljes cikk itt olvasható.