Elismerték, hogy offshore cégek, mégis tömik beléjük az állami pénzeket

Hiába lengeti az offshore-listát még maga Orbán Viktor is, ha valójában a mai napig állami százmilliók jutnak hozzájuk.

Az állami pénzek offshore-cégeknek való átadása kapcsán Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselő tartott hétfőn sajtótájékoztatót, melyen elhangzott: a Szaktudás Kiadó Ház Zrt. például annak ellenére, hogy szerepel a 260-as listán, hiszen 2009 óta a mai napig egy ismeretlen összetételű luxemburgi cég alatt áll, valójában egyenesen "dúskál a megrendelésekben".

Százmilliós megbízások

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) például több ízben is hirdetmény nélküli, tehát célzott megbízást adott az offshore-hátterű cégnek. A jobbikos képviselő szerint ez nem lehetett véletlen.

 

Szilágyi elmondta azt is, hogy a cég 136 millió forintos megbízást kapott a Türr István Képző és Kutató Intézettől, de százmilliós értékben szerződött velük a fideszes vezetésű Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is.

 

Jelezte, hogy a megbízások a Debreceni Egyetemet, a Fertő–Hanság Nemzeti Parkot és az EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-t is érintik.

Hogyan lehet az, hogy miközben a Fidesz folyamatosan az offshore-lovagok és cégek elleni küzdelemről beszél, és a miniszterelnök úr is ezt hangoztatja, a hétköznapokban mégis ezekkel az offshore-cégekkel működnek együtt? - tette fel a kérdést Szilágyi György, aki szerint az MSZP prominensei és a Fidesz hűbéresei együtt állnak ezek mögött.

Vagyonnyilatkozati trükközés

A képviselő bejelentette, hogy hétfőn törvénymódosítást nyújtanak be egy új vagyonnyilatkozati eljárási rend megalkotása érdekében, ami szerint a parlamenti honlapon nyilvánossá kellene tenni, ha egy képviselő utólag módosít a vagyonnyilatkozatán.

"Emlékezhetünk a maguktól növő házakra és lakásokra, melyeknek folyamatosan nő a területe és ezzel együtt az értéke is, tehát ez a vagyonnyilatkozati rendszer nem jó."

A törvénymódosító javaslat másik eleme az lenne, hogy az a képviselő, aki utólag módosít a nyilatkozatán, automatikusan kerüljön vagyonnyilatkozati eljárás alá, s ott adjon számot a módosítás pontos okairól. A vizsgálatok során kitérnének azokra a nyilatkozatokra is, amiket a képviselővel egy háztartásban lévők adnak le, de jelenleg -a jobbikos példa ellenére- a mai napig titkosan kezelendők. Ilyen titkos nyilatkozat Kerényi János fideszes képviselő feleségéé is, aki több offshore-céghez is köthető.