Elítélték a Pesti Srácokat, mégsem fizet

Súlyos valótlanságokat állított a pestisracok.hu Szávay Istvánról, aki pert nyert a hírportál ellen, azonban Huth Gergelyék nem hajlandóak fizetni.

A Fidesz közeli pestisracok.hu még két évvel ezelőtt, 2013. március elsején tett közzé egy cikket Szávay István jobbikos képviselőről, amelyben a "nevét nem vállaló diák" lejárató (vagy talán nem is létező) levelét közzétevő cink.hu összeállításából idéztek. A cikk szerint Szávay még az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának vezetőjeként elcsalta a diplomamunkáját, az államvizsgán le is bukott vele, megvesztegetett, megfenyegetett HÖK-ösöket pozíciókért cserébe, közpénzből pártot gründolt, hamis vagyonbevallást nyújtott be, valamint másokkal íratta meg dolgozatait.
 
A képviselő pert indított, amit 2014-ben minden alperessel szemben meg is nyert. A jogerős ítéletét pénteken a Jobbik alelnöke képviselői honlapján hozta nyilvánosságra. Szávay itt beszámol arról, hogy az írást elsőként közlő cink.hu eltüntette a cikket, és helyreigazítást tett közzé. Így tett továbbá a hvg.hu is. A jogerős ítélet mások mellett a Pesti Srácokat kiadó Huth Gergely cégét (Gerilla Press Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft.) is kötelezte nem vagyoni kártérítés (300.000 forint) megfizetésére, bocsánatkérésre, illetve a cikk eltávolítására. A jobbikos politikus elmondása szerint kártérítést ennek ellenére a mai napig nem fizettek, bocsánatkérő levelet sem kapott, és az őt lejárató cikk  még mindig fent van a honlapon. Mint Szávay írja: „Annak ellenére így van ez, hogy türelmesen vártam, bőven a határidő letelte után személyesen is megemlítettem Huth Gergelynek egy találkozásunk során, hogy nem akarok végrehajtót küldeni rá, ha nem muszáj, lesz szíves és rendezze az ügyet. Ő ekkor erre rövid határidőre ígéretet is tett. Mivel ennek is már több hónapja, így bár nem szívesen tettem, de végrehajtást kértem a cége ellen.” Talán túlságosan el voltak foglalva azzal, hogy a Jobbik és a Fidesz közötti tapolcai választási versenyben a jobbikos jelölt, Rig Lajos tetoválása után nyomozzanak.
 
Azt nem lehet mondani, hogy ne lenne forrás a kártérítés kifizetésére, ugyanis 2013-ban a 444.hu írt arról, hogy a Gerilla Press Kft. abban az évben legalább négyszer szerződött, és ezek után összesen 4,4 millió forintot kapott kommunikációs tanácsadásért a Fidesz-frakciótól. 2014-ben az atlatszo.hu írta meg, hogy az egyébként a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága döntése alapján a cégvezetéstől öt évre eltiltott Huth Gergely cége 3,8 millió forintot kapott szintén a Fidesz-frakciótól háttéranyagok, elemző írások készítéséért, a Miniszterelnökségtől pedig közel 12 milliót azért, hogy hirdessék, mennyi pénz jön az EU-tól. Ezekhez a kormánytól érkező milliókhoz képest rongyos háromszázezer forint igazán semmiség lenne...