Elítélték Toroczkait egy IMF-nek szóló petícióért

Ásotthalom polgármesterét a perköltség megfizetésére, valamint 400.000 forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Mint azt a két korábbi tárgyalási napról szóló beszámolónkban megírtuk (a januári tárgyalást itt, a márciusit itt olvashatja el) egy 2012-es ügyet melegített fel az ügyészség a 2014-es önkormányzati választások idején. A vád szerint Toroczkai négy évvel ezelőtt az akkor a Bank Centerben található budapesti IMF-irodának akart átadni egy petíciót, amely során az épület két biztonsági őrével szemben akár jelentős érdeksérelemmel is járható kényszerítés bűntettének kísérletét valósította meg.

A beszédek során az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést kért Ásotthalom polgármesterére, a védő pedig a vádlott bűncselekmény hiányában való felmentését. Toroczkai az utolsó szó jogán elmondta, hogy a petíció átadásának kísérletével alapvető demokratikus jogaival élt, a korábban egyszer megszűntetett eljárást pedig erőltetettnek és politikai szagúnak nevezte.

xcv

A bíróság enyhítő körülménynek ítélte meg, hogy Toroczkai három gyermeket nevel, négy év telt el az esemény óta, valamint társadalmilag megbecsült pozíciót tölt be, és azóta nem merült fel olyan hír, amely alapján az erre való rátermettsége megkérdőjeleződhetne. Az indoklás után az ügyész súlyosbításért, a vádlott és a védő pedig felmentésért fellebbezett.

Várandós felesége mellől hurcolták el

Mint ismert, négy évvel ezelőtt Toroczkai László, a HVIM alapítója 2012 márciusának idusán egy rendszerellenes tüntetés után több száz tüntető kíséretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) akkori budapesti székhelyére ment, hogy ott egy petíciót adjon át annak valamelyik képviselője számára. A Szabadság téri Bank Center épülete a nemzeti ünnep ellenére nyitva volt, viszont az ott tartózkodó két biztonsági őr közölte vele, hogy nincs bent senki az IMF részéről. Erre ő válaszul azt mondta, hogy jó lenne, ha mégis hívnának valakit, mert

„az emberek dühösek lesznek, volt már erre példa a televíziónál”.

Eközben ismeretlenek petárdákat, hanggránátokat dobtak el az aulában. Az egész nem tartott több ideig, mint néhány perc, a rendőrök kiérkezésére a tömeg elhagyta az épületet, tettlegességre, erőszakos eseményekre nem került sor.

Toroczkait végül nagy médiafelhajtás közepette bilincsben vitték el az akkori szegedi lakásából, az állapotos felesége mellől. Négy évvel később, a március 17-i második tárgyaláson közvetlenül azután kellett több órát a bírósági tárgyaláson töltenie, hogy a napokban megszületett harmadik gyermekét először vihette haza a boldog és egészséges édesanyával együtt. Ezeket a megpróbáltatásokat nem kívánhatjuk senkinek. Az idegeskedéssel töltött órákért pedig gyanítjuk, hogy nem is a déli határ "végvári vitéze", de a felesége, Mihaela állna a legszívesebben bosszút. Meg is értjük.