Elkaptak egy terroristavezért

A Fülöp-szigeteki biztonsági erők elfogták egy erőszakos muszlim felkelőcsoport vezetőjét.

Helyi idő szerint vasárnap késő este öt társával együtt vették őrizetbe Mohamed Ali Tambakót, az Igazság Iszlám Mozgalom alapítóját és vezetőjét az ország déli részén fekvő General Santos városban. Harold Cabunoc, a hadsereg egyik illetékese azt mondta, Tambako és társai lőfegyverekkel és gránátokkal felszerelve General Santos egyik kikötője felé tartottak, menekülni próbáltak.
 
Január végén a hatóságok kis híján már rajtaütöttek Tambakón,
de akkor a fő muszlim felkelőcsoport, a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF)
rátámadt a terrorvezért üldöző rendőrökre, az összecsapásokban 44 rendőr és 18 felkelő vesztette életét. A katonaság múlt hónapban indított nagyszabású akciót az Igazság Iszlám Mozgalom ellen a déli Mindanao-szigeten. Az összecsapások miatt több mint 80 ezren kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat.
 
A többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek kormánya évtizedek óta küzd a muzulmán felkelőkkel. Tambako ellenzi a béketárgyalásokat Manilával, és a hatóságok azt gyanítják, csoportja egy keresett merénylőt rejteget. Miközben a kormány és a legnagyobb iszlamista csoport között zajló békefolyamat az erőszak visszaszorítását eredményezte a Fülöp-szigeteken, a robbantásos merényletek és a kisebb csoportok összetűzése a biztonsági erőkkel szinte mindennapos.