Elkaszálták: mégsem csökkentik 16 évre a választói korhatárt Új-Zélandon

Elkaszálták: mégsem csökkentik 16 évre a választói korhatárt Új-Zélandon

Az ellenérv úgy szólt, a bevezetése miatti aggodalom költséges teher lenne az önkormányzatoknak. De az ügyet zászlajára tűző csoport szerint "demokratikus szégyen", hogy a 16 és 17 évesek nem szólhatnak bele saját jogaik alakulásába.

Az új-zélandi kormány pénteken visszavonta azt a törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén 16 évre szállították volna le a választói korhatárt az országban - adta hírül az MTI.

Új-Zéland legfelsőbb bírósága 2022 végén úgy határozott, hogy alaptalanul diszkriminál a jelenlegi szabályozás, amely szerint csak 18 év felettiek szavazhatnak, így a parlament kénytelen volt megvitatni a korhatár csökkentését.

A legfelsőbb bíróság határozata nem kötelezte a parlamentet törvénymódosításra, csak annyit írt elő, hogy a törvényhozóknak napirendre kell venniük a kérdést.

Az előző munkáspárti kormány tavaly kizárta annak lehetőségét, hogy az általános választásokon csökkentség a választójog alsó korhatárát, de a helyi önkormányzati választások esetében alacsonyabb korhatárt kívánt törvénybe iktatni.

Végül azonban ezt sem sikerült megvalósítani, mert a javaslatot leszavazta az új-zélandi törvényhozás.

Simeon Brown, Új-Zéland helyi önkormányzati minisztere elmondta, hogy kérte a törvényjavaslat visszavonását, mivel az nem élvezte az új, Nemzeti Párt vezette kormány támogatását.

"Az új választójogi korhatár bevezetése miatt való aggodalom költséges teher lenne az önkormányzatok számára, amelyeknek most is elég problémával kell foglalkozniuk" - mondta a miniszter.

A választói korhatár csökkentésére irányuló kezdeményezést a Legyen 16 (Make It 16) nevű civil csoport indította el, és már 2020 óta tárgyalták különféle bíróságok az országban. A csoport szerint "demokratikus szégyen", hogy a 16 és 17 évesek nem szólhatnak bele saját jogaik alakulásába.

"A demokrácia az, amikor a választók választják meg a politikusaikat, nem pedig az, amikor a politikusok választják ki a választóikat"

- írta a csoport az X-en közzétett nyilatkozatában.

Címlapkép: A miniszerelnök-helyettesi posztra jelölt Winston Peters, az Új-Zéland az Első (NZF) párt vezetője (b), Christopher Luxon, a jobbközép Új-Zélandi Nemzeti Párt (NZNP) vezetője, kormányfőjelölt (k) és David Seymour, a jobboldali-liberális ACT párt vezetője hárompárti kormánykoalíciós megállapodást ír alá a parlament épületében, Wellingtonban 2023. november 24-én. (MTI/EPA/AAP/Mark Coote)