Elképesztő: már a légierő is támadja a Kolumbiai bűnbandákat

Kolumbia arról döntött, hogy az "állam összes eszközével", például légicsapásokkal is fellép a latin-amerikai országban tevékenykedő bűnbandák ellen.

Luis Carlos Villegas kolumbiai védelmi miniszter helyi idő szerint csütörtökön bejelentette: elfogadtak egy rendeletet, amely az állam összes eszközének bevetését lehetővé teszi "a szervezett fegyveres csoportok vagy ellenséges szándékkal bíró szervezetek ellen". A kormányhoz közel álló források szerint ez magában foglalja a légierő bevetését is.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök nemrég hadjáratot hirdetett a fegyveres csoportok ellen, és az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, ha a törvényhozás lehetővé teszi, légitámadásokat is elrendel. Az új stratégia csütörtöktől lépett életbe, és elsősorban az Usuga klánt, az ország legbefolyásosabb csoportját és legfőbb kábítószer-kereskedő hálózatát, a Los Pelusos és a Los Puntilleros bandákat célozza. Ez a három bűnszervezet "szervezett fegyveres csoportnak" minősül, mivel saját tábort tartanak fenn, nehézfegyverekkel rendelkeznek és egyenruhát hordanak.

Bogotá korábban a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet ellen folytatott légi hadjáratot. A felkelők tavaly év végén egyoldalú tűzszünetet hirdettek, de ezt április folyamán felrúgták: alvó katonák egy csoportjára támadtak rá, megölve 11 embert, megsebesítve 24-et. Válaszul Santos támadási parancsot adott a légierőnek. Eközben Havannában, norvég és kubai közvetítéssel már több mint két éve tárgyalnak a felek az öt évtizedes belső konfliktus rendezéséről. Az elnököt a gerillatámadás miatt többen arra szólították fel, hogy hagyja ott a béketárgyalásokat, ezt azonban megtagadta.