Megtartották második találkozójukat az ellenzéki pártelnökök: kezdődik a közös programírás

Megtartották második találkozójukat az ellenzéki pártelnökök: kezdődik a közös programírás

Október elsején az ellenzéki pártok, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Momentum, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd elnökei megtartották második találkozójukat - olvasható a közös sajtóközleményükben.

A pártok vezetői megerősítették, hogy a 2022-es választáson az ellenzéki pártok együttműködésére van szükség a NER lebontása érdekében.

A pártelnökök emellett megerősítették azt is, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak.

Ennek összeállítása azonban időigényes feladat, ezért ezt már most megkezdik a pártok:

a pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelynek fő feladata az ellenzéki pártok programjainak összehangolása lesz.

A bizottságban a pártok szakpolitikai stábjai együtt fognak dolgozni, számos külső szakértői vélemény bevonására is törekednek majd, valamint korábbi programalkotó kezdeményezések eredményeire is építenek.

A tegnapi találkozón további egyeztetések történtek mind a választókerületi esélyek felméréséről, mind az előválasztások részletszabályairól, ezekről azonban a pártelnökök csak egy későbbi találkozó keretében döntenek majd.

Az ellenzéki pártok figyelme most elsődlegesen az október 11-ei borsodi időközi választáson van, ahol az utolsó napos mozgósításon és a részvételen múlhat, hogy a közös ellenzéki jelölt, Bíró László győzelmével megfosztható-e a Fidesz a kétharmados többségétől.