Elnapolták Szávay István perét, de legalább alaposan megismerkedtek a bíróval

A politikus szerint "felülről megrendelt" eljárás folyik vele szemben.

Az ülést fokozott rendőri készültség előzte meg, az épület környékén több rendőrautó cirkált, a tárgyalóterem előtt két egyenruhás állt őrt. A folyosón várakozók nem emlékeztek arra, hogy valaha is ilyen komoly biztonsági intézkedések öveztek volna egy egyszerű szabálysértési eljárást. Persze ezúttal nem is arról van szó.

A Jobbik alelnökének azért kell bíróság elé állnia, mert a szerb hatóságok szerint törvénybe ütközik, hogy tavaly októberben irodát nyitott Zentán. Az eljárás az  államigazgatási és önkormányzati miniszter személyes utasítására indult meg. Kori Udovicki azért jelentette fel Szávayt, mert szerinte a képviselő irodája megnyitásával

megsértette a Szerbiában be nem jegyzett, külföldi pártok szerbiai működését tiltó jogszabályt.

Lakcíme? Foglalkozása? Beceneve?

A per első ülését ma tartották. Illetve tartották volna, ám

nem állt rendelkezésre magyar anyanyelvű bíró.

A bíróság biztosított tolmácsot, ám Szávay István ragaszkodott a tárgyalás magyar nyelven való lefolytatásához. Hangsúlyozta, hogy egy „80%-ban magyar városban” ehhez joga van.

Így végül csak a képviselő adatainak felvételére került sor – arra viszont igen alaposan. A bíró nem csak a politikus foglalkozására és iskolai végzettségére volt kíváncsi, de vagyoni  és jövedelmi helyzetére, családi állapotára, sőt a becenevére is.

„Már csak az hiányzott, hogy  a bíró úr rákérdezzen a kedvenc számomra, vagy kocsmámra is”

- nyilatkozta a sajátos ismerkedésről a képviselő az Alfahírnek.


 

A képviselő csalódottságának adott hangot, amiért érdemi előrelépés nem történt az eljárásban, ám „nagyon fontosnak” nevezte, hogy kérésére biztosították a magyar nyelvű tárgyalást, ami szerinte a magyar többségű  Zentán „el is várható”.

Eljárás megrendelésre

Szávay leszögezte: nem vétkes abban, amivel vádolják, hiszen irodájának célja nem a pártpolitizálás, hanem a választóval való kapcsolattartás. Emlékeztetett, hogy a jelenlegi Országgyűlésre, már a határon túli kettős állampolgárok is szavazhattak, így az ő véleményük és problémáik meghallgatása

„nem csak joga, de kötelessége is”

minden parlamenti képviselőnek.

Álláspontja szerint a törvény, amelynek alapján az eljárás indult, nem alkalmazható a zentai irodára, hiszen ott politikai működés nem folyik. A Jobbik a Délvidéken nem indul sem helyi, sem országos választásokon, márpedig, ha egy szervezet nem törekszik a közhatalomból való részesedésre, akkor az nem folytat politikai tevékenységet – mutatott rá a politikus. Hozzátette: magával a jogszabállyal is komoly gondok vannak, hiszen szövegében nincs konkrétan meghatározva, hogy mi számít „politikai tevékenységnek”, így az lényegében bármire ráfogható.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tisztességes, jogkövető emberként akar viselkedni, ezért is jelent meg a tárgyaláson. Azt azonban még korábban leszögezte: semmiképp sem fogja elismerni, hogy a képviselői iroda megnyitása törvénysértő volt, ha kell, a strasbourgi bíróságig viszi az ügyet.


 

Szávay úgy véli,

„felülről megrendelt” eljárás folyik ellene,

amelynek megindításáról a belgrádi hatalom döntött, és amelyhez a hatóságok „most keresik a jogi eszközöket”. Azt ugyanakkor üdvözölte, hogy tegnapi nyilatkozatában Semjén Zsolt is elismerte a zentai iroda létjogosultságát. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes „alapvető emberi jognak” nevezte, hogy bárki bárhol irodát nyithasson, és ott kifejthesse „saját vallási, művészeti vagy akár politikai nézeteit”.