Elon Musk havi 45 millió dollárral száll bele Donald Trump kampányába

Elon Musk havi 45 millió dollárral száll bele Donald Trump kampányába

A techmilliárdos így hivatalosan is beállt a republikánus elnökjelöltet támogatók közé.

Elon Musk amerikai milliárdos közölte, hogy júliustól havi 45 millió dollárral tervezi támogatni a Donald Trump republikánus elnökjelölt mögött álló új politikai szervezetet - számolt be róla hétfőn a Wall Street Journal, amit az MTI szemlézett.

Amennyiben Musk minden hónapban elutalja az összeget,

számítások szerint összesen 180 millió dollárral (közel 57,5 milliárd forinttal) támogathatja Trump kampányát a novemberi választásokig.

Trump számára az America PAC (politikai akcióbizottság) gyűjt adományokat, de a lap szerint a dél-afrikai születésű üzletember nem szerepelt a szervezet által hétfőn közzétett támogatói listán. A május végén létrejött "szuper-PAC" eddig 8 millió dollár adományt gyűjtött a nagy techcégek vezető személyiségeitől.

Az America PAC adományozói között van egymillió dollárral a Lonsdale Enterprises, valamint fejenként 250 ezer dollárral a Facebook létrehozásában egykor közreműködő Cameron és Tyler Winklevoss, és Antonio Gracias is, aki 2007 és 2021 között a Tesla igazgatója volt.

Az úgynevezett politikai akcióbizottságok nem finanszírozhatják közvetlenül egy-egy jelölt kampányát, de a jelöltet támogató tevékenységeket - például kampányolást, terepmunkát - végezhetnek.

Musk szombaton foglalt állást először nyilvánosan Trump mellett a választási küzdelemben, pár órával a volt elnök ellen egy kampányrendezvényen elkövetett merénylet után.

A Republikánus Párt hétfőn választotta meg hivatalos elnökjelöltjének Trumpot, aki J.D. Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjeként.

(Címlapkép: Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója érkezik a mesterséges intelligencia (AI) szabályozására vonatkozó terveket és a benne rejlő kockázatokat ismertető zártajtós tanácskozásra Washingtonban 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Shawn Thew)