Gyüre Csaba: Szabolcsban a legalacsonyabbak a bérek és a nyugdíjak, de a legmagasabb a munkanélküliség

Gyüre Csaba: Szabolcsban a legalacsonyabbak a bérek és a nyugdíjak, de a legmagasabb a munkanélküliség

Rakamazon és Tiszalökön, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. választókerületében folytatta előválasztási országjáró kampányát Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje. A térségben az ellenzéki párt Gyüre Csaba országgyűlési képviselőt indítja a szeptember 18. és 26. közötti előválasztáson.

Sok problémája van a Rakamazt és Tiszalököt is magába foglaló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. választókörzetének. A megyében a legalacsonyabbak a bérek Magyarországon, a nyugdíjak szintén, viszont itt a legmagasabb a munkanélküliség – mondta a Alfahírnek Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője, az előválasztási kampány utcafórumán.

A politikus az elvándorlást szintén nagy gondnak tartja, ez pedig egyaránt jelent belföldi és külföldi elvándorlást is. Emellett a legkevesebb lakás is a térségben épül – tette hozzá –, ami azt jelenti, hogy

a fiataloknak nincs jövőképük, és a Fidesz-kormány semmilyen változást nem hozott ezen a területen.

A kormány nincs tekintettel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiekre, és nincs tekintettel a 2. számú választókerületre, nincsenek fejlesztések, nincsenek minőségi munkahelyek, nincs a vidéknek megtartó ereje, ez a legnagyobb probléma – húzta alá Gyüre Csaba.

A Jobbik és az ellenzék nevében a politikus leszögezte, ők teljesen más politikát szeretnének, szeretnék felzárkóztatni az elmaradott térségeket, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is. Ez elsősorban minőségi munkahelyek megteremtését jelenti, illetve a lakhatás problémájának megoldását – mondta Gyüre. Rámutatott, a csok rendszere nem megoldás azoknak a fiataloknak, akiknek nincs indulótőkéjük és olyan munkahelyük, ahol megfelelő fizetéssel rendelkeznének. Emlékeztetett, a csokkal és egyéb félmegoldásokkal a fiatalok 20-25 évre eladósodnak, így viszont előre egy-két évet sem lehet tervezni ebben a térségben a munkahelyproblémák miatt.

Gyüre szerint ezért

a legfontosabb egy bérlakásprogram elindítása,

ahol ezt az önkormányzatok tudnák menedzselni, és így a fiatalokat itt tudná tartani. Természetesen ennek két lába van, hiszen megfelelő minőségű munkahelyek is szükségesek, mely azt jelenti, hogy ne három műszakban, minimálbérért kelljen dolgozni. A vállalkozásoknak kormányzati támogatással olyan beruházásokat kell teremteni, amely olyan bért tud biztosítani, amelyből meg tudnak élni az emberek és itt tudnak maradni – hangsúlyozta a jobbikos képviselő. Rámutatott: amikor három műszakban minimálbérért vagy minimálbérhez közeli összegért dolgoznak, az csak ahhoz elég, hogy túléljenek, de abból nem lehet lakást építeni, nem lehet jövőt tervezni.

Gyüre a helyi úthálózat hibáira is felhívta a figyelmet. Mint fogalmazott,

a térségben kátyú kátyú hátán, ő azt szokta mondani, hogy ezt csak veseköveseknek kellene használni.

Hozzátette, Rakamazon például a csapadékvíz-elvezetés egy nagyon égető probléma, ezt az egész város területén meg kellene oldani, újra kellene tervezni. De több ilyen infrastrukturális kihívás is akad – fűzte hozzá Gyüre –, példaként említette az iskolaépületek felújításának kérdését, a megfelelő iskolarendszer, a megfelelő körülmények is a fiatalok itthon tartásának fontos elemei lennének.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje rakamazi és tiszalöki utcafórumán Gyüre Csaba mellett kampányolva arról beszélt, Orbán Viktorra hiába is várnának a helyiek, ő nem fog eljönni, így nem is ismeri a helyiek problémáit. Mint fogalmazott,

őfelsége hetente be szokott menni a rádióba beszélgetni saját magával.

Felidézte Orbánnak azt a rádiós nyilatkozatát, mely szerint Magyarországnak az lesz a problémája, hogy Nyugatról fognak jönni Magyarországra a jobb élet reményében.

Látom Günther szemét, amint felcsillan, mikor meghallja, hogy itt nettó százhúszezret is haza lehet vinni, akkor jövök! Ja, hogy nem hetente, hanem havonta? Akkor mégsem…

– mondta az összegyűlt érdeklődők nagy derültségére.

Jakab azt mondta, ő nem azért jártja az országot, hogy megmondja, mi a helyiek gondja (Fidesz: Brüsszel és Soros), és nem is azért, hogy megmondja, ők hogyan élnek (Fidesz: nagyon jól), hanem hogy megmondja, miben tud segíteni. Közölte,

még senki nem kérte tőle, hogy mentse meg Brüsszel támadásától vagy akadályozza meg a gyereke nemátalakító műtétét, mert azt kért karácsonyra, ilyet ugyanis nem kért senki.

Azt azonban sokan kérték, tegyen meg mindent azért, hogy egy vidéki is érjen annyit, mint egy fővárosi, illetve hogy egy magyar érjen annyit, mint egy nyugat-európai – húzta alá a jobbikos politikus. „Sokan mondták, hogy az alacsonyabb nyugdíjakat magasabb százalékkal kellene emelni, mert már hó közepén számolgatni kell, hogy felvágottat vesznek vagy gyógyszert” – idézte fel Jakab. Arra is emlékeztetett, sokan kérték, hogy

a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 év munkaviszony után, mert a statisztikák szerint ötből három férfi még a nyugdíjba vonulás előtt meghal.

A rendvédelmi dolgozók is szeretnék visszakapni a szolgálati nyugdíjat – mondta a Jobbik miniszterelnök-jelöltje –, mert hatvanévesen már nem tudják elkapni a rablót vagy fölmenni a nyolcadikra életet menteni. Az egészségügyi dolgozók is csak annyit szeretnének, mint nyugati kollégáik – folytatta Jakab Péter –: minőségi béreket, megfelelő munkakörülményeket és megbecsülést. A fiatalok életkezdését Jakab beszámolói alapján ugyancsak nehézségek övezik. „A kedvezményes bérlakás-építési programmal időt adnánk a fiataloknak, hogy időt adjunk a fiatalnak arra, anyagilag meg tudjon erősödni” – hangsúlyozta.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje azt mondta, azt szabadságot meg a jólétet szeretnénk megadni, amit harminc éve megígértek az embereknek.

Ahol a kiszámíthatóság nem azt jelenti, hogy Mészáros Lölő meg a kiscsalád gazdagodik kiszámíthatóan

– hangsúlyozta Jakab, kifejtve, minőségi munkáért minőségi bér járjon, a tisztességgel ledolgozott életért tisztességes nyugdíj, a lopásért pedig börtön. (Utóbbi fél mondat különösen Tiszalökön aratott nagy sikert! – A szerk.)

Jakab azt ígérte, ha ő lesz a miniszterelnök nemcsak óriásplakátokon meg konzultációkon fog kérdezősködni, hanem

ott lesz az emberek között, hogy személyesen megkérdezze, mi a problémájuk, miben tudnak nekik segíteni.

A jobbikos kormányfőjelölt szerint a Fidesz-kormány hazugságának érezhető része, hogy a jegybank családonként 16 milliós megtakarításokat jelez.

Ha a Fidesz igazat mond, akkor Nektek otthon van 16 millió megtakarításotok. Ha nincs, akkor ellopták ezt a pénzt

– mondta Jakab, aki szerint ez a pénz Mészáros Lőrincnél és a dollármilliárdosoknál van, és ezért elszámoltatás szükséges, így véleménye szerint csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, továbbá fel kell állítani egy antikorrupciós ügyészséget is. Mint mondta, az elszámoltatásra meg is van a szándék, és ezért kéri arra az embereket, hogy váltsák le a kormányt. Emlékeztetett, szeptember 18. és 26. között ellenzéki előválasztás lesz, ahol eldől, helyben és országosan ki az, aki a helyi fideszest és Orbán Viktort kihívhatja a jövő tavaszi összecsapáson.

Az utcafórumot csak egy „Jakab, baszd meg az anyádat!” fideszes felkiáltás zavarta meg, a hang gazdája utána Bátor Sir Robint megvető bátorsággal el is hajtott autójával.