Márki-Zay a Medián-felmérésről: szerinte a számok alapján nem neki kell visszalépni

Márki-Zay a Medián-felmérésről: szerinte a számok alapján nem neki kell visszalépni

Megszólalt Márki-Zay Péter annak kapcsán, hogy a Medián legfrissebb támogatottsági adatai alapján letaszította a második helyről Karácsony Gergelyt a kormányfőjelöltek versenyében. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltje az ATV Startban úgy fogalmazott: 

"Ezen számok alapján nem nekem kell visszalépni, de ezt közösen kell megbeszélni."

Előválasztás: a Mediánnál Dobrev vezet, Márki-Zay a második, Karácsony messze lemaradva az utolsó

Címlap Előválasztás: a Mediánnál Dobrev vezet, Márki-Zay a második, Karácsony messze lemaradva az utolsó Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója ismertette az ATV Voks című műsorában a cég szerdán megjelenő kutatásának egy részletét, amelyből kiderült, hogy a második forduló előtt Dobrev Klára vezet (37 %), őt szorosan követi a második helyen Márki-Zay Péter (33 %) és messze lemaradva tőlük Karácsony Gergely az utolsó (24 %).

A Medián által végzett felmérés szerint Dobrev Klára 37, míg Márki-Zay 33 százalékon áll, Karácsonynak pedig 24 százalékos a támogatottsága a szavazni szándékozók körében.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint mindenképpen meghatározó a Medián mérése, s hangsúlyozta, hogy nem ők rendelték ezeket a kutatásokat. A szóban forgó közvélemény-kutatás meglátása szerint mindannyiuk számára mérvadónak kell lennie. 

Ezen felül azt is elárulta, hogy saját mérésük is lesz, ezek közül az egyik cég, ami nekik mér, az a Závecz. Biztos, hogy ezeket a számokat figyelembe véve kell eldönteni, hogy kinek kell visszalépni - vélekedett.

Márki-Zay kitért arra is, hogy ma is tárgyalni fognak, de a holnapi napig dönteni kell. A kutatások alapján kijelentette, véleménye szerint a jelenlegi jelöltek közül ő a legesélyesebb Orbán Viktorral szemben. Indoklásként hozzátette, hogy szerinte kizárólag ő rendelkezik kellő tartalékkal, mivel a másik két jelölt csak a kormányváltók harmadát tudja megszólítani, őhozzá naponta mennek kiábrándult fideszesek.

"Már most megindult a Fidesz eróziója, ha látnak egy hiteles, vidéken is sikeres jelöltet, akkor át fognak állni"

- fűzte hozzá.

Arra a kritikára, hogy nemzetközi kapcsolatai nincsenek annyira, úgy felelt, hogy fog találkozni a magyarországi nagykövetekkel, valamint július 4-ei ünnepségre is meghívták az amerikai nagykövetségre.

Az MMM jelöltje kijelentette, nem tart attól, hogy erodálná a szavazatokat a Karácsony Gergellyel való meccselésük. Akkor lenne elégedett a részvétellel, ha legalább ugyanaz az arány lenne, mint az első fordulóban.

A MSZP és a Párbeszéd delegáltja sem támogatta, hogy Karácsony és Márki-Zay együtt szerepeljen a szavazólapon

Már hétfőről keddre virradó éjszaka egyhangúan elutasította az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), hogy Karácsony Gergely és Marki-Zay Péter neve egymás mellett szerepeljen az előválasztás második fordulójában a szavazólapon, tehát az MSZP és a Párbeszéd delegáltja sem támogatta a javaslatot - értesült az Alfahír.

Ismeretes, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely nem tudott megegyezni egymással arról, hogy melyikük lépjen vissza az előválasztás második fordulójában, így hétfőn bejelentették, azt szeretnék, ha a neveik egymás mellett szerepelnének a szavazólapon. Ezt a javaslatot azonban már hétfőről keddre virradó éjszaka egyhangúlag elutasította az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB). A két kormányfőjelöltnek tehát nem maradt más választása, mint hogy az egyiküknek vissza kell lépnie, különben marad a háromszereplős felállás a második fordulóban.