Előválasztás: elindult az online szavazás előzetes időpontfoglalása

Előválasztás: elindult az online szavazás előzetes időpontfoglalása

Az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán jelentették be a szervezők, hogy a vasárnap reggel 9-kor kezdődő második fordulóban való online részvételhez már elindult a videós azonosítás előzetes időponfoglalása.

Előválasztás: itt a szavazópontok listája

Az előválasztás honlapján közzétették a második forduló szavazópontjainak listáját. Ebben a körben már csak az együttműködő ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjére lehet szavazni. Mint ismert, az első fordulót a DK-s Dobrev Klára nyerte meg, de nem szerezte meg a leadott szavazatok több mint felét, így a második fordulóba jutott még Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP közös jelöltje, valamint Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője is.

Mint azt szombat esti bejegyzésükben kifejtik, az online szavazás során, aki az első fordulóban már regisztrált, annak a „már szavaztam az első fordulóban” opciót kell választania, majd megadni a nevét és a személyi számát. Ha ezek rendben vannak, akkor tudja elvégezni a videós azonosítást. Ha az első fordulóban nem vett részt, vagy személyesen szavazott, akkor szükséges regisztrálnia is. Arra is kitérnek, mely típusú igazolványokra lesz szükség a szavazáskor.

Az online szavazás során vagy a regisztrációval egy időben, vagy az előzetesen lefoglalt idősávban lehet a videós azonosítást elvégezni. Ugyanakkor hangsúlyozzák:

Október 16-án, szombatig mindennap 9-21 óra közötti időszakon belül lehet időpontot foglalni.

A videós azonosítás során szintén szükség lesz az igazolványokra. Végezetül felhívják a figyelmet:

a második fordulóban személyesen bármelyik magyarországi szavazóponton lehet érvényesen szavazni, azonban a rövidebb szavazási időszak és a kedvezőtlenebb időjárási körülmények miatt kevesebb szavazópont fog üzemelni. Ezért arra kérjük az előválasztójogukkal élni vágyókat, hogy lehetőség szerint személyesen gyakorolják azt, mivel az online szavazás továbbra is elsősorban a mozgásukban korlátozott, valamint a külföldön, illetve a szavazópont nélküli településen élők szavazójogának gyakorlását hivatott elősegíteni.