Elszámoltatás: feloldották a zárolást Simon Gábor bécsi bankszámláján, hamarosan szabad is lehet

Simon Gábor hamarosan szabadlábra kerülhet, ráadásul feloldották a bécsi bankszámlája zárolását is. A svájci számlája pedig egyelőre köszöni jól van.

Az MSZP volt elnökhelyettese befizette a vélt adóhátralék összegét, 128 millió forintot, ezzel papíron megtérítette az állam kárát. Ezt az információt az ügyészség ismerte el az Origo megkeresésre.

A tavaly májusban az előzetes letartóztatásból az enyhébb házi őrizetbe, majd idén január végén a még enyhébb – Budapesten szabad mozgást biztosító – lakhelyelhagyási tilalom alá került Simon Gábor hamarosan szabadlábra is kerülhet. A Budai Központi Kerületi Bíróság már kezdeményezte a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetését, ez egyelőre az ügyészégi fellebbezés miatt nem történt csak meg.

Simon Gábor 240 millió forintnyi eurót rejtegetett a bécsi bankszámláján, amivel a Magyar nemzet cikke után tavaly februárban bukott meg. A mai napig nem derült ki, hogy honnan volt a pénz. Végül erről a számláról 128 385 409 forintot utalt át a NAV-nak, mint adóhátralék. A jogszabályok szerint így akár a büntetést is megúszhatja, erre abban az esetben van lehetőség, ha megtérítette az okozott kárt. A maradék összeg zárolását már feloldotta a NAV.

A Magyar Idők kedden írta, hogy Simon nem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok jogsegélykérelem formájában tájékoztassák az ügyészséget a vagyonról. Ám ennek ellenére a két ország közötti megállapodásoknak köszönhetően lehet, hogy erre majd mégis sor kerülhet. Egyelőre azonban nem tudni, mennyi pénze van a svájci bankszámláján.