Eltérítettek egy gépet, bomba is lehet rajta

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállni egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet kedden 60 emberrel a fedélzetén.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság reggeli közleménye szerint az EgyptAir légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott. Később azt közölték, hogy a személyzet hétfős, továbbá az utasok között 21 külföldi állampolgár, van. Az első értesülések még 81 személyről, köztük nyolc brit és tíz amerikai állampolgárról szóltak. Más források holland, francia, olasz, belga, görög és szíriai utas(ok)ról is említést tesznek. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kedd délelőtt az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy nincs magyar utas az eltérített gépen.

Az Airbus 320 típusú repülőgép az egyiptomi Alexandriából Kairóba indult, de az egyik utas azzal fenyegette meg a pilótát, hogy működésbe hozza a testén lévő robbanómellényt, és arra kényszerítette, hogy szálljon le a ciprusi Lárnakán. Az értesülések szerint a gép pilótái leszállás előtt felvették a kapcsolatot a lárnakai légi irányítással, és engedélyt kértek a gépeltérítés miatti landolásra. Egy ciprusi külügyi tisztségviselő nem tudta megerősíteni, hogy a géprabló rendelkezik robbanószerkezettel.

Cipruson válságstábot állítottak fel a rendkívüli helyzet kezelésére. A lárnakai repülőtérre közlekedő gépeket egy másik ciprusi légikikötőbe irányítják át. Az élőben közvetített képsorok alapján már nagyjából 40-50 ember leszállt az eltérített utasszállítóról. Az EgyptAir azt közölte, hogy a gépeltérítővel folytatott tárgyalásoknak köszönhetően négy külföldi utas és a legénység kivételével mindenki elhagyhatta a repülőt. A ciprusi elnök legalább 49 utas kiszabadulását tudta megerősíteni.

A gépeltérítő indítékáról és követeléseiről nem tudni biztosat. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a közszolgálati televízióban rendőrségi forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy a gépeltérítés nem terrorista indíttatású. A férfi a jelek szerint személyes okokból térítette el az EgyptAir légitársaság utasszállító repülőgépét - mondta az elnök. Elmondása szerint a gépeltérítő azt követelte a rendőrségtől, hogy adjanak át egy levelet volt feleségének, aki Cipruson él. Az arab nyelven írt levelet a leszállópályán veszteglő gép ablakán dobta ki. A ciprusi állami rádió azt közölte, hogy a gépeltérítő egy tolmács segítségével politikai menedékjogot kért Cipruson.