Eltűnő cigánypénzek: már kétmilliárdot keresnek

Az ellenzéki cigány képviselők alternatív vizsgálóbizottságot alakítottak.

Az "alternatív vizsgálóbizottság" kedd reggelre hívott össze iratbetekintéssel egybekötött sajtótájékoztatót az ORÖ fővárosi, Dohány utcai épületébe, de hiába csengettek, nem tudtak bejutni a székházba a testület tagjai.

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke az ajtó előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy kedden akarta megkezdeni munkáját a testület, és jelezték az ORÖ-nek, hogy az autóbérléssel kapcsolatos dokumentumokat szeretnék tanulmányozni.

Kijelentette: az ORÖ korábbi elnökének tisztáznia kellene a helyzetet a Híd a munka világába programmal kapcsolatban. Szerinte Farkas Flórián visszaélt a magyar társadalom, ezen belül a roma közösség, de a kormány és a miniszterelnök bizalmával is.

Vajda László, a Lungo Drom országos alelnöke elmondta, hogy a programhoz kapcsolódóan 29 millió forintért béreltek autókat, de nem tudni, hogy kik használják a tíz személygépkocsit. A projektmenedzser olyan megjegyzést tett, hogy azért ilyen drága az autóbérlés, mert azokat "cigányok fogják használni", és lehet, a terepmunkán le fogják az autókat "nullázni" - tette hozzá.

Vajda László közölte, levélben fordulnak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, hogy felajánlják segítségüket az ORÖ pénzügyeit érintő vizsgálatához.

Elmondta azt is: sok cigány önkormányzati képviselő keresi meg azzal, hogy akár tüntetnének is, csak tegyenek lépéseket, mert szerintük Farkas Flórián "nem alkalmas a magyarországi cigányság további vezetésére".

Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke szerint jogszabályellenes, hogy a képviselők nem tudnak betekinteni az iratokba.

A képviselők a sajtótájékoztatón közölték: semmilyen rálátásuk nem volt az LMP-s Hadházy által jelzett gyanús ügyekre, a pénz felhasználásáról nem születtek közgyűlési határozatok. A vizsgálatok szerint egyébként már kétmilliárd forintnál tartanak, a Híd a munka világába szövetkezet ennyiről állított ki számlát.

Az autós céghez sem engedték be őket

A sajtótájékoztató után a bérbeadó céget is felkeresték a bizottsági tagok, de - mint Makai István az MTI-nek elmondta - ott is zárt ajtók fogadták őket.

Azzal kapcsolatban, hogy a vizsgálóbizottság felállításáról nem született közgyűlési határozat, azt mondta: a testület "alternatív vizsgálóbizottságként" jött létre. "Igaz, hogy nincs rajta (...) az Országos Roma Önkormányzat kóserpecsétje", de mint képviselőknek, joguk van a testületet felállítani, joguk van az iratbetekintésre - fogalmazott.

Üresen áll az iroda

A Népszabadság közben beszámol róla, hogy Vajdáék ellátogattak a Gellérthegy utcában található Híd a munka világába szövetkezet központi irodájához, amit több mint 200 millió forintért vásároltak meg és tízmilliókért újítottak fel. A közelmúltban az LMP-s politikusokat beengedték az épületbe, ám az ellenzéki cigányok szerint ez csak színjáték volt, ott valójában nem is folyik munka. Látogatásukkor is csak egy biztonsági őr volt bent, a villanyok nem is égtek.