Emeljék 20 százalékkal a köztisztviselői alapilletményt!

A Jobbik nem tartja kielégítőnek a juttatás mértékét, és az életpályamodellel szemben is van kifogásuk.

A közalkalmazotti bértáblán az A1-es besorolás 69 ezer forintot tartalmaz, ami nem egyszerűen vérfagyasztó, a legdurvább amerikai horrorfilm sem olyan kétségbeejtő, mint ez a szám, ez ugyanis azt jelenti, hogy Magyarországon van olyan közszolga, akinek ennyi a fizetése - mondta el a képviselő.

A politikus azt hangoztatta: a közszolgálati tisztségviselők nem zsellérek, szükséges az alapilletmény emelése és a bértáblák korrekciója.

Hegedűs Lorántné elmondta: a Jobbik, mint minden évben, most is benyújtotta az indítványát arról, hogy a köztisztviselői alapilletményt 20%-kal megemeljék. A Jobbik szerint szükséges volna a köztisztviselői és a közalkalmazotti bértáblák korrekciója is.

Szégyenteljesnek minősítette, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az unióval 2008-ban kötött szerződés óta az illetmények mintegy 30 százalékot veszítettek értékükből, miközben mostanra "már megszabadultunk a gyurcsányi örökségtől".

Az IMF egyébként azt szerette volna, hogy az állam még csökkentse is a közalkalmazotti béreket. Banai Péter Benő államtitkár rend szerint azzal védekezik, hogy legalább ez a csökkentés nem történt meg, Hegedűs Lorántné szerint ez azonban épp a 30%-os értékvesztés miatt nem igaz.



A politikus rámutatott: ma egy köztisztviselőnek 33 évig kell dolgozni azért, hogy többet kapjon, mint a garantált bérminimum. Ezen felül 

2009-ben megvonták tőlük a 13. havi bért, 2014. júliusában pedig beígérték számukra az életpályamodellt, de ezt visszavonták, mondván, a kormány 2018-ig nem számol ilyen fajta bérrendezéssel. Hegedűs Lorántné szóvá tette: életpályamodell jelenleg csak csak meghatározott kormánytisztviselőkre - járási és megyei kormányhivataloknál dolgozókra és NAV-dolgozókra - vonatkozik.

Ha a szombathelyi stadion becsült mérnökára és a kivitelezői ár közötti 5 milliárd forintos különbséget a köztisztviselők bérére fordítanák, minden dolgozó 10 ezer forinttal többet kaphatna havonta - jegyezte meg.