„Én a veszprémi választók érdekeit nagy ívben leszarom”

Sütő Kálmán hajléktalannak nem sikerült összegyűjtenie az 500 ajánlást Veszprémben. St. Hubertusos hangulatában beszélgettünk vele a céljairól.

A budapesti Képviselői Irodaház előtt most is Fedél Nélkül magazint áruló Sütő kérdéseinkre válaszolva – két korty St. Hubertus között - elmondta, kezdettől fogva tervezte, hogy megméretteti magát. 

„Azért akartam elindulni, hogy az ellenzéket támogassam. A Fidesz ellen, a rendszer ellen óhajtottam kampányolni”

– mondta Sütő.

A hajléktalan férfi a szocialisták vezetését is megkereste az indulási szándékával.

„Rágtam az MSZP-seknek a fülét, hogy szeretnék elindulni, és segítsenek összegyűjteni az 500 érvényes ajánlást. Tudtam, hogy Kész Zoltánt támogatják, de ha Kész Zoltánt kikészíti a Fidesz - mert ugye bármire képes a hatalom megtartása érdekében -, legyen egy pótjelöltjük, egy vésztartalékuk”

– érvelt maga mellett Sütő. A szocialisták azonban „elhajtották”. Megkereste Kész Zoltánt is, de nem volt hajlandó vele beszélgetni, sőt, a balos támogatással induló független jelölt még sértegette is.

„Ha végighallgatott volna, akkor megtudta volna, hogy mi az én célom. Vittem neki az ajánlóívemet, kértem, hogy írja alá. Mutattam neki, hogy Némedi Lajos (a veszprémi fideszes jelölt - szerk.) az első aláíró rajta. De ő nem írta alá, az mondta, hogy én hülye vagyok, merthogy ellene indulok, és csak a Fidesz malmára hajtom a vizet. Majd ő és a társai azt kiabálták, hogy takarodjak"

– számolt be a történtekről dühösen Sütő. Szerinte marhaság, hogy a Fidesz állt volna az indulási szándéka mögött.

Azt nem tudta megmondani, hogy valójában hány ajánlása gyűlt össze, de hangsúlyozta: mindet maga szerezte meg a veszprémi utcákat járva, „demokratákat keresve”. A céljaival kapcsolatban kijelentette:

„Én a veszprémi választók érdekeit nagy ívben leszarom, én a magyar választók, egész Magyarország érdekét nézem. Aki azt mondja, hogy a veszprémi választók érdekében indul, az egy óriásit hazudik.”

Szerinte egyébként senki sem képviseli az embereket a parlamentben, a „kormánypártok képviselői is csak maffiaérdeket képviselnek”.

Sütő Kálmán programjának egyetlen hangsúlyos eleme van: „véget vetni Magyarországon a maffiaállamnak”. Sütő szerint ez „nem kicsi” program.

„Visszaállítanám a régi alkotmányt, a régi választási törvényt és feloszlatnám a parlamentet. Képviselőként az első dolgom az lett volna, hogy a független képviselőkből egy parlamenti ellenzéki frakciót összehozzak"

- részletezte nagyszabású terveit.

Bár nem állnak a rendelkezésére százmilliók, de a veszprémi kampányban szerette volna leleplezni „a kormány mocskos dolgait”. A hogyan kérdésre azt válaszolta:

„Azt talán nem mondom el, mert hamarosan indulok a következő választáson.”

Sütő Kálmán ugyanis megerősítette, hogy indulni fog az elhunyt fideszes képviselő, Lasztovicza Jenő választókerületében (Tapolcán és környékén). Biztos benne, hogy ott sikerülni fog az 500 ajánlás összegyűjtése.

(Beszélgetésünk végén Sütő Baja Ferencnek próbált eladni egy Fedél Nélkül magazint, de a szocialista politikus nem akart tőle vásárolni, kifogásként megnevezve a hajléktalan férfi „képviselőjelöltségét”.)

A magyar sajtóban több ízben jelent már meg Sütő Kálmánnal interjú, amelyekből kiderült, hogy 2010-ben vált hajléktalanná. Stroke-ot kapott, elvesztette a munkáját és tönkrement a családi élete. Gépkocsivezetőként dolgozott, de korábban politizált is, tagja volt az SZDSZ mezőkomáromi alapszervezetének.