Brenner Koloman az energiabiztonság érdekében újra megnyitná a lehetőséget a szélerőművek építése előtt

Brenner Koloman az energiabiztonság érdekében újra megnyitná a lehetőséget a szélerőművek építése előtt

Kiemelkedő nemzetpolitikai cél a magyar polgárok energiabiztonsága! címmel tartott online sajtótájékoztatót Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A magyar néppárt politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz egypárti túlhatalma az elmúlt tizenkét évben nem tette meg az ehhez szükséges lépéseket. Külön kiemelte,

nem elég, hogy az orosz fosszilis energiaforrásoktól teljesen függővé tette hazánkat a NER politikája, hanem még a meglévő lehetőségeket sem használtuk fel ahhoz, hogy a magyar polgárok számára olcsó, és biztonságos energiaforrásokra álljon át Magyarország" energiamixe".

Az Országgyűlés Külügyi bizottságának alelnöke kifejtette,

a napenergia kivételével a megújuló energiaforrásokat bűnös módon nem fejlesztette a Fidesz, sőt, 2011-ben de facto megtiltotta az új szélerőművek telepítését.

Brenner Koloman közölte, újra benyújtotta azt a határozati javaslatát, amelyben arra kéri a magyar kormányt, hogy

ismét engedélyezzék a szélerőművek létesítését.

Soproni polgárként - ahol folyamatosan Észak-Nyugati irányból fúj a szél - úgy látja, hazánk sok másik régiójában nagy lehetőség van ezen erőművekben. Ezért is kér minden parlamenti frakciót arra, hogy támogassák javaslatát, hiszen nagyon fontos, hogy a jelenlegi, már modern technológiával építsenek szélerőműveket Magyarország azon régióiban, ahol erre megvannak az adottságok.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese arról is beszélt, hogy a Fidesz általában az energiatárolást szokta felhozni a  szélerőművek elleni érvelésében, ugyanakkor szerinte az energia tárolására nemcsak az Ausztriában használt víztározók vannak, hanem ma már sok új technológia létezik, például a betonban történő hőtárolás, vagy éppen a kinetikus helyzeti energiával is lehetne hőt tárolni.

Brenner úgy látja, mivel technológiai akadálya nincsen, érdemes lenne komoly hangsúlyt fektetnie az Orbán-kormánynak erre a területre.

Az energiamix további részleteire kitérve arról is beszélt,

a Jobbiknak az a fő problémája Paks2-vel, hogy amennyiben orosz technológiával épül fel, akkor további 50, akár 80 évre az orosz fűtőanyagoktól tesszük függővé hazánkat, mivel az orosz atomerőművekbe sajnos csak az orosz fűtőelemek illeszkednek.

Brenner Koloman hangsúlyozta,

modern konzervatív pártként a Jobbik nem atomenergia-ellenes, így szerintük Paks2-re hazánk olcsó villamosenergia-ellátása érdekben igenis szükség van, de álláspontjuk szerint nyugati technológiával kell felépíteni, hogy ne függjünk az orosz fűtőelemektől.

A Jobbik szerint tehát sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megújuló energiaforrásokra - és nemcsak az általa benyújtott szélerőművekre, hanem az Európai Unióban egyre jobban fejlesztett fúziós energiára, illetve a lábunk alatt lévő geotermikus energiára egyaránt. Ezek jellemzője, hogy ugyan csak közép-és hosszútávon hoznak megoldást, de ha ma nem cselekszünk, akkor ennek gyermekeink és unokáink látják kárát.

Brenner Koloman: a jelenlegi geo- és biztonságpolitikai helyzetben megfontolásra ajánljuk, hogy ne épüljön meg Paks II.

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője a Külügyi bizottság alelnökeként tehetett fel kérdéseket Szijjártó Péternek. A Jobbik politikusa többek között arra volt kíváncsi, hogy mit tesz a kormány azért, hogy a Visegrádi Együttműködést az orosz agresszív háború után végre újjáélessze. Ehhez kapcsolódóan a regionális együttműködésről is kérdezett a Jobbik országgyűlési képviselője, hiszen Horvátországgal sem felhőtlen hazánk viszonya Orbán Viktor miatt.