Úgy hirdetett energia-veszélyhelyzetet a kormány, hogy arról elfelejtett szólni az EU-nak

Úgy hirdetett energia-veszélyhelyzetet a kormány, hogy arról elfelejtett szólni az EU-nak

A magyar kormány nem értesítette arról az Európai Bizottságot, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdetnek Magyarországon. A Bizottság ezért most a magyar hatóságoktól próbálja megtudni, hogy veszélybe került-e az ellátás Magyarországon, ugyanis ebben az esetben életbe lépne az úgynevezett szolidaritási mechanizmus – írja a hvg.hu.

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa közleményt adott ki a magyar energia-veszélyhelyzetről. Ebben azt írja, kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, hogy jobban megértsék a vészhelyzeti tervet, és felmérjék ennek szomszédos tagállamokra gyakorolt hatásait.

A Bizottság emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió szilárd jogi kerettel rendelkezik az ellátás biztonságának a tagállamok közötti szolidaritás szellemében történő biztosítására.

 A közlemény szerint hogy a brüsszeli testület aggódik a veszélyhelyzet jogszerűsége miatt.

A közleményben leszögezik, hogy akkor lehet szükségállapotot hirdetni, ha egyértelműen veszélybe kerül az ellátás. Amennyiben ez történik Magyarországon, akkor érvénybe lépnek az uniós ellátásbiztonsági szabályok.

Az EU-tagállamokra a hatályos ellátásbiztonsági szabályok értelmében szolidaritási kötelezettségek is vonatkoznak, vagyis sürgős szükség esetén kötelesek segíteni szomszédaikat a védett fogyasztók energiaellátásával.

A Bizottság hangsúlyozza, hogy július 20-án konkrét javaslatokat fognak előterjeszteni az idei télre való készültség megerősítése érdekében.