Engedély nélkül kezelhettek államtitkokat a Századvégnél?

Már 2010-től kezelhettek minősített adatokat a Századvégnél, holott erre csak 2013-ban szereztek papírt az iskola munkatársai.

Egy, a belügyminiszterhez intézett írásbeli kérdésből derült ki, hogy a kormányközeli Századvég Politikai Iskola munkatársainak 2013-ig egyáltalán nem volt az állam titkainak kezeléséhez szükséges biztonsági tanúsítványa. Pintér Sándor Fodor Gábornak írt válaszából az derül ki, hogy csak 2013. október vége előtt kapott a Századvég alapítvány néhány embere személyi biztonsági tanúsítványt, maga az alapítvány pedig csak 2014. február 5-én kapta meg a telephely biztonsági tanúsítványt, miközben 2010 után már több milliárdos állami megbízást kapott a Századvég a kormánytól többek között stratégia alkotásra is.

Ebből a lap szerint arra lehet következtetni, hogy papírok nélkül is hozzá kellett jutniuk minősített adatokhoz, ha pedig ez nem így történt, akkor a kormány meglehetősen alacsony színvonalú anyagokra költött el sok milliárdot. Ha viszont kaptak belső anyagokat a kormánytól, akkor azok bizonyosan minősített anyagok voltak, ezek kiadása jogosulatlan személyek részére, illetve ezek megszerzése jogosulatlanul bűncselekményt jelent. A Nemzetbiztonsági Bizottságnak azt kell vizsgálnia, fennállhat-e ennek a bűncselekménynek az elkövetése.