Ennivalóra is alig jut a világklasszis paralimpikonoknak

A politikus emlékeztetett: a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökségének közleménye szerint hazug vád, hogy a parasportolók nem kapnak elegendő támogatást a felkészüléshez, és nem jutnak el elegendő számú nemzetközi versenyre. Gömöri Zsolt 2015. március 8-ai szavai szerint viszont „világklasszis paralimpikonoknak vannak napi megélhetési gondjaik a méltatlanul alacsony havi támogatás következtében. A londoni paralimpián érmet nyert sportolók készültek úgy a játékokra, hogy napi szinten nélkülöztek, jelentős lemondással tudták vállalni a napi felkészülést, az azzal járó költségeket. A helyzet azóta sem javult. Vannak sportolóink, akik csak az edzőtáborban jutnak megfelelő táplálékhoz, mert a havi méltatlanul alacsony támogatásból legfeljebb naponta egyszer tudnak megenni egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit. Elvétve akad olyan paraversenyző, aki nem kényszerül arra, hogy a napi edzések mellett nyolc-tíz órát dolgozzon, és nem a megélhetésért, hanem a túlélésért”.

Az elnökség közleményének Gömöri Zsolt végtörlesztéséről szóló része szerint annak forrása az MPB saját bevétele volt, az nem terhelte sem az állami költségvetésből kapott forrásokat, sem a szponzorok által a sporttevékenységhez nyújtott támogatásokat. Ezzel az elnökség megcáfolta Deutsch Tamás alelnök korábbi sajtótájékoztatón elmondott mondatait is, aki arról beszélt, hogy Gömöri Zsolt a szponzoroktól kapott pénzből fizette ki a végtörlesztését.

Szilágyi György szerint lehet ugyan mentegető e-maileket megfogalmazni, lehet mentegető sajtótájékoztatókat tartani, lehet büntetőeljárással fenyegetni és retorziókkal büntetni azokat, akik a nyilvánosság elé tárták ezeket az erkölcstelen ügyeket. Ez a Fidesz által meghonosított arrogáns sportkorrupciós vonal mára már gyakorlattá vált kommunikációja. Egy dolgot nem tudnak elérni: az erkölcstelen viselkedést nem tudják elrejteni az emberek elől, aminek előbb-utóbb meglesz a következménye.