Ennyire azért nem idióták a németek: mégsem emelnek vádat a müncheni ámokfutót szidalmazó férfi ellen

A Breitbart tegnap azt írta, a müncheni ügyészség bejelentette, hogy vádat emelnek az ellen a helyi lakos ellen, aki megpróbálta szóval tartani a 9 halottat követelő vérengzés végrehajtóját.

Thomas Salbey azzal szerzett magának internetes hírnevet, hogy mikor a lövöldöző a szomszédságában lévő parkolóház tetejére menekült a hatóságok elől, hozzávágott egy üveget, majd hangos szóváltásba kezdett vele, szidalmazta, vitatkozott, csak hogy időt nyerjen a rendőröknek.

Az sem tántorította el, hogy az ámokfutó a szócsata hevében tüzet nyitott rá.

Az erről készült felvétel valóságos sztárrá tette a férfit.

Mára azonban kiderült, hogy a Breitbart valamit benézhetett, mert a hír ebben a formában nem igaz. A Mandiner rákérdezett az ügyre a német ügyészségen, akiknek a válaszából kiderült, hogy akadt ugyan olyan kretén, aki feljelentette a bátor férfit, ám ezt

ők sem veszik komolyan, eljárást nem indítanak.

Salbyt egy nő nyomta fel

"becsületsértés és gondatlan emberölés"

miatt. Utóbbi szerinte azért áll meg, mert sértegetésével még jobban feldühítette az ámokfutót, aki így még több embert gyilkolt meg. Az ügyészség azonban visszadobta a beadványt. Egyrészt azért, mert a szóváltást követően a lövöldöző már nem ölt meg több embert, másrészt azért, mert becsületsértésért csak maga az "áldozat", vagy rokonai tehetnek feljelentést.

Hozzáteszik: tisztában vannak azzal, hogy Salbey sértései nem öncélú gyalázkodások voltak, ezekkel nyilván az volt a célja, hogy megzavarja a támadót.