Súlyosbodik Jemenben a humanitárius válság: vége szakadhat az ENSZ segélyprogramjainak

Súlyosbodik Jemenben a humanitárius válság: vége szakadhat az ENSZ segélyprogramjainak

Vége szakadhat az ENSZ jemeni segélyprogramjainak pénzhiány miatt, dacára az országot sújtó humanitárius válságnak - közölte a világszervezet szerdán.

A tizenöt legfontosabb ENSZ-segélyprogramot már csökkentették vagy leállították, további harminc program sorsáról pedig az elkövetkező hetekben döntenek, amennyiben nem jut pótlólagos forrásokhoz a világszervezet.

Az ENSZ szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget a konfliktus sújtotta ország lakóival.

"Ez egy lehetetlen helyzet" - jelentette ki Lise Grande, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora.

Hangsúlyozta, hogy Jemen a világ legsúlyosabb humanitárius válságán megy keresztül, de hiányoznak az eszközök a szenvedő emberek megsegítésére, akik támogatás hiányában meg fognak halni.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá. A lakosság mintegy 80 százaléka, vagyis több mint 24 millió ember szorul valamilyen formában humanitárius segélyre. A helyzetet súlyosbítja a koronavírus-járvány.

Az ENSZ szerint a humanitárius partnerszervezetek április és augusztus között kénytelenek voltak az élelmiszerelosztást csökkenteni.

Az idén a világszervezet a segélyezéshez szükséges 3,2 milliárd dollár (1000 milliárd forint) alig harmadát kapta meg az adományozóktól.

Az Élelmezési Világszervezet (WFP) szerint jelenleg a helyzet súlyosabb, mint az eddigi mélyponton, 2018-ban volt. "A jemeni válság ember alkotta krízis, amelyre ember alkotta gyógyír van. Hozzáférés, pénzügyi támogatás és végtére békére van szükség" - jelentette ki David Beasley, a WFP főigazgatója. "Jement 2018-ban meg tudtuk óvni egy éhínségtől. Ezt ismét megtehetjük, ha megkapjuk ehhez az eszközöket és a hozzáférést" - tette hozzá.